GHID DE ACCESARE FACILITATI FISCALE PENTRU COOPERATIVE SI MEMBRI COOPERATORI

ACCESARE COOPERATIVE A3

 Pentru recuperarea impozitului pe venit platit anul trecut de cooperativele agricole in conformitate cu facilitatile fiscale prevazute la art 76 din legea 566/2004 modificata de 164/2016 trebuie sa se urmeze urmatorii pasi:

  1. Se depune declaratia 010 (de modificare a vectorului fiscal) pentru trecere de la impozit pe venit la impozit pe profit. Se ataseaza la declaratie, circulara ANAF nr. 700/26.03.2018. Este important sa se depuna de la data la care ati intrat la impozit pe venit. La unii colegi a fost 1 februarie 2017 si e posibil ca la majoritatea sa fie aceasta data.
  2. Se depun rectificative la declaratia 100 de impozit pe micro (710 este rectificativa), pentru toate lunile in care s-a platit acest tip de impozit.
  3. Urmatoarea operatiune a fost cea de depunere a declaratiei rectificative la declaratia 101, pentru luna ianuarie si am depus declaratia 101 ( cu impozit pe profit) pentru tot anul.
  4. Se depune o cerere de compensaresi se asteapta primirea unui raspuns, dureaza cateva zile. Daca raspunsul va fi primit inainte de data de 25 a acestei luni este in regula si se poate compensa cu sumele de plata la TVA. Asa se pot deduce mai repede sumele.
  5. De indata ce se incheie aceasta etapa, se pot incepe demersurile pentru recuperarea impozitului pe profit, platit in anii ce au precedat 2017, ani in care, trebuia sa fim scutiti de plata acestuia, respectiv iulie – decembrie 2016. 

ACCESARE MEMBRI COOPERATORI IMM A3

 Revin catre dumneavoastra cu informatii referitoare la aplicarea de catre membrii persoane juridice microintreprinderi a facilitatii fiscale de scutire a impozitului pe venitul microintreprinderilor prevazuta la art. 76 lit. a3) din Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, actualizata (“Legea cooperatiei agricole”).

Dupa cum va este cunoscut, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (“UNCSV”) impreuna cu COOP Ro a purtat o serie de discutii si corespondente cu factorii decizionali din cadrul Guvernului Romaniei cu scopul de a operationaliza facilitatile fiscale prevazute la art. 76 din Legea cooperatiei agricole.

In acest sens Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala a clarificat prin intermediul circularei cu nr. 700 din data de 26 Martie 2018 (atasata) aspectul ca facilitatile fiscale prevazute la art. 76 din Legea cooperatiei agricole sunt aplicabile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, respectiv incepand cu data de 29 Iulie 2016.

Ulterior a fost amendat Codul Fiscal prin intermediul Ordonantei de urgenta nr. 25/2018, in sensul introducerii unui mecanism prin intermediul caruia norma de venit sa poata fi redusa (echivalentul unei scutiri) de catre membrii cooperatori organizati sub forma Intreprinderilor Individuale, Intreprinderilor Familiale si PFA sau PF. Aceasta facilitate fiscala este prevazuta la art. 76 alin. a3) din Legea cooperatiei agricole, iar mecanismul de reducere a normei de venit a fost introdus la art. 107 alin. (9) din Codul fiscal si va deveni operational prin implementarea unei proceduri ce urmeaza a fi realizata de catre Ministerul Finantelor Publice impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ma mult, in momentul de fata la nivelul Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se lucreaza pentru transpunerea intr-o Hotarare de Guvern a procedurii de urmat in vederea reducerii normei de venit, iar din discutiile purtate cu reprezentantii celor doua institutii avem increderea ca aceasta va fi finalizata cel tarziu pana la sfarsitul lunii Iulie 2018.

Revenind la facilitatea fiscala adresata membrilor persoane juridice microintreprinderi, Ministerul Finantelor Publice prin intermediul Cabinetului ministerial ne-a comunicat prin adresa nr. 748547 din data de 10 Mai 2018 (atasata) aspectul ca scutirea de la plata impozitului pe venit prevazuta la art. 76 alin. a3) din Legea cooperatiei agricole se acorda doar pentru productia valorificata prin/catre cooperativa agricola, nu si pentru productia valorificata in alt mod. Chiar daca aceste clarificari abordeaza subiectul facilitatii fiscale adresata membrilor cooperatori persoane fizice, acest rationament poate fi extins prin analogie si membrilor persoane juridice microintreprinderi, intrucat ne raportam la aceeasi logica juridica.

Prin urmare, scutirea membrilor de la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor ar trebui sa se aplice doar asupra veniturilor inregistrate in evidenta contabila incepand cu data de 29 iulie 2016 ca urmare a valorificarii productiei prin/catre cooperativa agricola (deci, fara a lua in calcul si alte tipuri de venit, cum ar fi, veniturile din prestari servicii sau cele obtinute din comertul cu produse agricole ori din valorificarea productiei “in afara” cooperativei agricole). Practic, membrii persoane juridice microintreprinderi ar trebui sa scada din baza de impozitare veniturile inregistrate din valorificarea (comercializarea) productiei prin/catre cooperativa agricola, urmand a depune declaratia de impozit tip 100 pentru diferenta de venit impozabil (pentru perioada iulie 2016 – Martie 2018 se vor depune declaratii rectificative tip 710).

ACCESARE MEMBRI COOPERATORI PF, PFA, II, IF – A3

Producătorii agricoli  (PF, PFA, II, IF) au obligatia depunerii declaratiei unice (formularul 212 actualizat de ANAF) anul acesta pana la data de 16 Iulie 2018, inclusiv.

Membrii cooperatori (PF, PFA, II, IF) asociați în cooperative agricole trebuie să urmeze următorii pași:

  1. depun declaratia unică conform instrucțiunilor de completare furnizate de ANAF si exemplului furnizat de UNCSV pentru sectorul vegetal, până pe 16 iulie 2018;
  2. depun declarație rectificativă în baza documentelor justificative încadrându-se în termen conform modificărilor legislative care vor avea loc în perioada următoare.

Membrii cooperatori (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale si intreprinderi familiale) pot beneficia de facilitatea fiscală prevăzută la art. 76 alin. a^3) din Legea cooperatiei agricole, respectiv, de la plata impozitului pe norma de venit aferent activității agricole desfășurată, în măsura în care producția obținută este valorificată prin/către cooperativa agricolă și depun declarație rectificativă în termenul ce va fi stabilit.

Facilitatea fiscală a fost transpusă în Codul Fiscal la art. 107 alin. (9) în sensul reducerii normei de venit, urmând ca metodologia de calcul a reducerii normei de venit să fie stabilită prin intermediul unei Hotărâri de Guvern. În momentul de față, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se lucrează la textul acestei Hotărâri de Guvern, iar din discuțiile purtate cu reprezentanții celor două instituții înțelegem că Hotărârea nu va intra în vigoare în timp util, astfel încat facilitatea fiscală să poată fi operată de dumneavostră în declarația unică, până la 16 iulie a.c.

Cu toate acestea, pentru a beneficia de această facilitate și pentru anul 2018 (din păcate scutirea nu poate fi aplicată pentru perioada 2016 – 2017, întrucât declarația 221 nu permite acest lucru) urmărim introducerea în Hotărârea de Guvern a posibilității de a depune o declarație unică rectificativă în interiorul termenului general de prescripție prevăzut la art. 110 din Codul de procedură fiscală.

Mecanismul de reducere al normei de venit ce urmează a fi introdus prin intermediul Hotărârii de Guvern, va presupune diminuarea normei de venit cu valoarea producției livrate către cooperativa agricolă ce urmează a fi determinată prin înmulțirea cantității de produse livrate către cooperativă cu un preț unitar publicat anual pentru fiecare tip de produs de către Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice.

De îndată ce vom avea publicată Hotărârea de Guvern vom reveni cu sprijin pentru completarea rectificativei și exemple concrete în acest sens.

În măsura în care întâmpinați dificultăți cu implementarea facilității fiscale, vă rugam să ne contactați la florentinbercu@uncsv.ro .

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult