Nina Gheorghiță (LAPAR): Până la încheierea acestui ciclu vegetal nu vom mai reuși să înmagazinăm apă!

Seceta pedologică instalată încă de la începutul acestei ierni creează mari probleme fermierilor, iar deficitul de apă din sol nu va mai putea fi recuperat până la încheierea acestui ciclu vegetal, este de părere Nina Gheorghiță, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), fermier și antreprenor în agricultură.

„Așteptam ploaia! Fermierul întotdeauna așteaptă ploaia. (…) Cultura mare este meteo-dependentă. Oricât am încerca noi să suplinim nevoia de apă a plantelor, nu putem înlocui ploaia. Nu ai cum; ploaia aduce un microclimat specific, în care apa care ajunge pe suprafața solului și pe covorul vegetal aduce o temperatură potrivită, aduce celelalte condiții pentru a fi înmagazinată, pentru a se infiltra în condiții bune, astfel încât planta să beneficieze ulterior de această apă. Iar luna aprilie, dacă prognozele se vor adeveri, va fi o lună să spunem normală. Însă, deficitul de apă din sol, cu siguranță, nu-l va compensa și nu cred că până la încheierea acestui ciclu vegetal vom mai reuși să înmagazinăm, pentru că tot ce va veni de la natură de acum înainte va fi consumat de plante imediat”, a spus Nina Gheorghiță în cadrul emisiunii „Agricultura, o șansă pentru România”, realizată de Constantin Rudnițchi la AgroTV.

„De regulă, rezerva de apă a solului reușim să ne-o îmbunătățim în perioadele de iarnă, în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, după aceea (…) am constatat că februarie, martie și aprilie de regulă sunt luni în care cantitățile de precipitații sunt cele mai mici de-a lungul anului. Luna februarie și luna august sunt cele mai secetoase. În general, în climatul în care noi ne găsim, cam 30-40% din cantitatea de precipitații cade în lunile mai, iunie și iulie”, a adăugat Nina Gheorghiță.

În opinia sa, acesta este și motivul pentru care agricultura românească este una preponderent cerealieră.

„De aici și specificul nostru, de agricultură cerealieră, pentru că 25-30% din suprafața noastră se află în zone în care cel mai bine răspund cerealele, în speță grâul, pentru că el reușește cu puțina cantitate de apă din toamnă să germineze, să treacă peste iarnă, să valorifice ceea ce se acumulează și să aștepte instalarea ploilor din mai exact în momentul în care el intră în consum maxim de apă și poate să ne asigure randamente care să ne mulțumească și să ne asigure în timp o rentabilitate minimă”, a explicat Nina Gheorghiță.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole