Gheorghe Stefan (MADR): ”Vreau sa schimbam legea pescuitului”

Legea pescuitului va fi modificată în perioada imediat următoare, este anunțul făcut de secretarul de stat pe probleme de acvacultură din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Gheorghe Ștefan. În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport, acesta a oferit câteva detalii despre modificările care vor fi aduse legii, dar și motivația din spatele lor.

”Chiar am avut o discuție săptămâna trecută cu ministrul Mediului și cu ministrul Agriculturii, am discutat și cu guvernatorul și vreau să schimbăm legea pescuitului în sensul în care nu putem continua ca unul să fie administrator și altul să răspundă de finanțare. Deci vom iniția, probabil săptămâna viitoare, un proiect de ordonanță de urgență prin care resursa acvatică vie din Delta Dunării să revină la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru că altfel nu mi se pare firesc ca noi, Ministerul Agriculturii, să finanțăm, să răspundem de politica de pescuit și politica de piață a peștelui din România și altcineva să aibă resursa. Se creează o bicefalie care nu duce la nimic bun. Le-am spus-o cu toată prietenia, nu că vrem noi, MADR-ul, să le luăm resursa din Deltă, pentru că avem destule probleme cu fermierii și avem ce face cu fermierii și cu pescuitul la Marea Neagră. Dacă Ministerul Mediului vrea să-și țină resursa de acolo, ăi rog frumos să ia și Bursa de la Tulcea să o valorifice, pentru că aceea a fost făcută pentru peștele de la Tulcea, și să-și finanțeze organizațiile de pescari și pescarii din Delta Dunării. Altfel, noi, Ministerul Agriculturii, nu vom mai face acest lucru. Vrem ca toți banii să-I dăm fermierilor și celor care sunt în administrarea ministerului. Mi se pare firesc”, a precizat Gheorghe Ștefan în exclusivitate pentru AGRO TV.

Secretarul de stat a mai vorbit și despre măsurile pe care le-a adoptat în urmă cu peste 10 ani, când se afla la conducerea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA). Portivit acestuia însă, toate lucrurile bune construite atunci au fost dărâmate de guvernările ulterioare.

”Acum 12 ani, când eu eram președintele Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, resursa acvatică vie din Deltă era la Ministerul Agriculturii. Între 2005 și 2009, Ministerul Agriculturii a făcut eforturi să salveze resursa din Deltă, am interzis pescuitul la sturion, am făcut repopulări cu pui de sturioni, am implicat organizațiile de pescari, chiar am plătit de la ANPA să cumpărăm saltele cu icre embrionate ca să repopulăm Razelmul. Dar ce să faci, dacă pe urmă a venit altă administrare și a schimbat totul?”, a mai spus Gheorghe Ștefan.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole