22 iunie 2021 - 21:08

Gheorghe Stefan, fata in fata cu piscicultorii! Promisiunile MADR pentru pescarii romani

În ediția de joi a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul AGRO TV, Ovidiu Ghinea, l-a avut ca invitat pe secretarul de stat MADR Gheorghe Ștefan, față în față cu trei piscicultori – Radu Manolache, George Ionescu și Vasile Lupu. 

Secretarul de stat a vorbit despre problemele pe care le-a găsit atunci când s-a a preluat funcția de la minister, după mai bine de 12 ani de cand a ocupat o alta demnitate, de director ANPA, și a făcut câteva promisiuni legate de lucrurile pe care vrea să le realizeze în perioada următoare în sectorul piscicol românesc.

”M-am angajat ca și 4 luni dacă stau secretar de stat, să mișc câteva lucruri. O să mișc ceea ce înseamnă privatizare. Avem 150 de ferme care au active, oamenii au băgat mâna adânc în buzunare în ultimii 10 ani, de când au cumpărat diguri, sedii de fermă, tractoare, vidiere și tot ceea ce înseamnă activ într-o fermă, dar nu au contractul de concesiune pe teren și din acest motiv n-au putut nici să ia fonduri europene, nici să primească licență. Am vorbit deja la direcția financiară, în minister, să ne aloce un buget pentru a rezolva această problemă. 

De asemenea, vreau să pun în mișcare portul pescăresc, care a rămas înțepenit. Îmi aduc aminte că l-am adus pe comisarul european pe pescuit de la acea vreme, Joe Borg, la Constanța, la Midia, și i-am arătat facilitatea. Am luat 10 hectare de teren pe malul mării de la fosta Intreprindere de Pescuit Oceanic. Nu mă așteptam ca acum, după 12 ani, acest port pescăresc să nu funcționeze. Voiam de asemenea, în primul meu mandat, să fac adăposturi la Marea Neagră, adăposturi pe Dunăre, pentru că oamenii nu raportează producțiile din cauză că nu au unde să se ducă. (…) Sunt foarte multe lucruri rămase în urmă, pe care eu, împreună cu întregul sector, prin dialog, o să le punem la punct”, a promis Gheorghe Ștefan.

De asemenea, în cadrul dialogului, piscicultorul George Ionescu a făcut câteva precizări legate de potențialul pe care îl are România în ceea ce privește acvacultura. Potrivit acestuia, țara noastră ar putea să câștige în fiecare an cel puțin 11-12 milioane de euro, doar prin exploatarea patrimoniului pe care îl deține, pentru înlocuirea importurilor. 

”Ar trebui să știm pe ce avuție stăm. Și în acest domeniu, ca și în altele, România are un patrimoniu fabulos. Avem între 22-25% din resursa de apă dulce, în care se poate practica acvacultura, din Europa. Vorbim de suprafețe de peste 100.000 hectare in care putem practica acvacultură extensivă și să producem pește adevărat, ecologic, nu doar pe hârtie. Dacă am reuși să punem în circuitul economic acest patrimoniu și am lua în calcul o producție medie de 200 kg/ha, ceea ce e foarte aproape de ce se întâmplă natural, am putea să obținem 20.000 tone de pește lejer, fără investiții majore. (…) Am putea să obținem prin taxe și impozite cel puțin 11-12 milioane de euro pe an. Aici vorbim doar de efectul de înlocuire al importurilor, nu vorbim de export sau de introducerea de specii noi. S-ar reduce importurile, cu un pește de foarte bună calitate. […] Dacă ne uităm că avem legislație din 2007-2008 și înmulțim cu 10-12 ani aceste sume, ne dăm seama că nu e o glumă. Statul român a pierdut, din cauză că nu am fost în stare să producem singuri, undeva între 130 și 150 de milioane de euro. Și ne plângem că nu sunt bani.”, a subliniat piscicultorul.

Acesta a mai vorbit și despre importanța pe care o au cumpărătorii români, care caută produsele românești și sunt dispuși să plătească prețul corect pentru aceste produse de calitate. 

”Apropo de subvenții, cea mai bună subvenție este consumatorul român, care atunci când vede produs românesc, îl alege, fără să se fi făcut un proces de educație în sensul ăsta. Acesta este un avantaj enorm. Dacă te duci pe orice alt produs pe care vrei să-l vinzi mâine, trebuie să faci reclamă ca să intri în piață și să fii cunoscut. Eu, dacă am pus pește românesc pe piață, consumatorul vine lângă mine și plătește prețul corect. Acesta este un lucru mare”, a mai adăugat George Ionescu.