29 iulie 2021 - 06:11

George Scarlat: Sprijin de 100 EURO pe cap de animal pentru crescatorii de bovine

Vin ajutoarele și pentru crescătorii de bovine! În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Scarlat, a anunțat un sprijin care urmează să fie implementat pentru crescătorii de bovine. Potrivit acestuia, valoarea sprijinului va fi în jur de 100 de euro per unitate vită mare.

”Pentru sectorul de bovine, și astăzi (1 iulie n.r.) am avut o întâlnire cu o parte din sectorul bovinelor de carne și oarecum am dezbătut acest sprijin pe care îmi doresc să îl implementăm împreună cu colegii din Ministerul Agriculturii. Pe regulamentul 1305, putem acorda per beneficiar până la maximum 7000 euro, un sprijin per exploatație. El va fi dimensionat pe unitate vită mare, cred că în jur de 100 de euro per cap de animal. Vom mai face câteva simulări, dar cred că vom reuși să acordăm pentru primele 70 de bovine.

Știu că sunt și fermieri mari care se uită și spun ”Pe cei mici îi ajutați. Cum ne ajutați și pe noi?” E un alt subiect, o altă dezbatere… Ne gândim, dar la momentul de față nu putem să venim cu o propunere. Cunoaștem problema celor mari. Sunt fermieri din sectorul zootehnic care sunt grav afectați, dar la momentul de față noi spunem exact ce putem să facem.

Vom face o fișă a măsurii în baza regulamentului 1305 și avem un buget pe care trebuie să-l determinăm. Suma este de aproximativ 80 de milioane de euro. Să sperăm că aceasta va fi până la final și să o alocăm întregului sector. Aceasta va fi schema pentru sectorul de vaci – lapte și carne. Un ajutor per beneficiar, ținând cont de efectiv – minim 5 vaci, maxim 70”, a precizat George Scarlat în exclusivitate pentru AGRO TV.