George Scarlat, mesaj pentru fermieri: ”Sa nu credeti ca s-a deschis un sac cu bani in UE!”

Zvonurile care au circulat în ultimele zile în presa de specialitate au creat multe nelămuriri în rândul fermierilor, cu privire la ajutoarele de stat de 100.000 de euro care ar urma să fie acordate agricultorilor afectați de criza coronavirus. Din acest motiv, Ovidiu Ghinea l-a invitat în ultima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport” pe secretarul de stat MADR, George Scarlat, pentru a oferi lămuriri cu privire la aceste ajutoare.

Oficialul MADR a ținut să sublinieze că aceste ajutoare fac parte dintr-o serie mai largă de măsuri pe care Comisia Europeană le-a permis statelor membre. Însă, atenție, acestea nu vor fi acordate din bani europeni, ci din bugetul național.

”Comunicarea Comisiei, conform cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat, de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii ne-a creat cadrul, cu anumite direcții foarte clare pentru a veni cu ajutoare de stat. Și spune așa: măsuri temporare de ajutor de stat – o măsură: ajutoare sub formă de granturi directe, avansuri rambursabile sau avantaje fiscale. O să explic pe scurt.

Pentru industria alimentară s-ar putea să se dea granturi de până la 800.000 euro. Bineînțeles că toate aceste ajutoare, și vreau să fiu bine înțeles, nu sunt din bani europeni. Toată lumea a înțeles că Ministerul Agriculturii nu vrea să atragă acei bani europeni. NU! Ajutorul este acordat, pe baza unei scheme, din bugetul național. Ajutorul poate fi acordat cel târziu până la data de 31 decembrie 2020. El nu poate depăși 120.000 de euro pentru fiecare intreprindere în sectorul pisciculturii și acvaculturii, și 100.000 de euro pentru celelalte sectoare din agricultură. Asta este una dintre măsuri – posibilitatea de a da granduri, dacă statul are bani. Nevoie în agricultură va fi întotdeauna, dar să aruncăm așa cu bani, iar unii să considere că au venit banii de sus și să-și schimbe mașinile sau să-și facă nu știu ce, pentru că iertați-mă, sunt și fermieri de genul ascesta, nu se poate.

A doua schemă permisă de către Comisie: ajutoare sub formă de garanții pentru împrumuturi. Pentru împrumuturile acordate, scadența poate fi și mai târziu de 31 decembrie 2020 și există niște criterii, cum ar fi nu mai mult de 25% din cifra de afaceri.

Punctul 3 – ajutoare sub formă de subvenționare a ratelor dobânzilor la împrumuturi; punctul 4 – ajutoare sub formă de garanții și împrumuturi care sunt canalizate prin intermediul instituțiilor de credit și alte instituții financiare.

Deci, în această perioadă, pentru că e o problemă în întreaga Uniune Europeană, pentru ca statul să intervină acolo unde are nevoie într-un sector deficitar, să scurteze timpii de acțiune, Comisia a creat un cadru general, iar noi, în cadrul MADR, lucrăm la o ordonanță de urgență pentru a face un cadru general să acordăm aceste ajutoare. Dar nu credeți că s-a deschis un sac cu bani în Uniunea Europeană, odată cu coronavirusul, și România nu vrea să bage mâna acolo, să ia câte 100.000 de euro să dea la fiecare”, a subliniat George Scarlat în exclusivitate la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Asa ca bagatova mintile in cap domnilor fermieri .dublati productia e un ordin de la domn prim ministru si nu mai cereti bani im vine sa mor cand il aud pasta de a vorbit la agro auzi masini scumpe domnule acesti bani se pot da si se pot cheltui cu acte jutificative .adica tintiti poti cumpara daia ,daia ,daia deci se pot justifica dar nu e interes ca fermieri cel puti aia mici sa se ridice cum citeam undeva acum ar fi o oportunitate dar mai bine lasa sa ne taram in mocirla va vad eu la toamna dragi guvernanti cand o sa recoltam ecxact ce ne dati voi acum adica NIMIC .atunci sa va vad cum o sa alergati sa cumparati grau si alte legume exact cum alergati acum dupa masti si combenizoane .dumnezeu cu mila .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole