15 mai 2021 - 17:16

George Scarlat (MADR): Vrem sa unim APIA si AFIR pana la sfarsitul anului

APIA și AFIR ar putea fi comasate până la sfârșitul anului! Aceasta este dorința conducerii actuale de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, spune secretarul de stat George Scarlat. Invitat în ediția de miercuri a emisiunii ”Agricultura la Raport”, acesta a oferit și câteva motive pentru această decizie:

”Este, într-adevăr, o discuție în cadrul ministerului, nu vă ascundem acest lucru. Da, ne dorim ca până la sfârșitul acestui an, prin act normativ, să căutăm comasarea celor două agenții de plăți, întrucât sunt puține state membre care au adoptat această soluție. Dacă la APIA lucrurile sunt clare și funcționează, la AFIR există probleme și credem că pe o conducere unitară, lucrurile ar funcționa altfel”, a precizat Scarlat pentru AGRO TV.

Secratarul de stat MADR a mai vorbit și despre programele finanțate din bugetul național, care ar putea trece în sarcina agenției de plăți, astfel încât Direcțiile Agricole Județene să se ocupe de inspecție.

”Probabil și noul regulament ne va impune acest lucru și trendul este de a avea o singură agenție de plăți, indiferent de programele pe care le implementăm. În plus, și noi dacă vom avea programe din bugetul național, va fi o singură agenție care le va implementa. Vedeți programul tomata, usturoiul, sprijinul la lână, sunt implementate prin Direcțiile Agricole Județene (DAJ). Ele puteau la fel de bine și la fel de ușor să funcționeze prin APIA, astfel încât cu DAJ-urile să facem partea de inspecții, ceea ce nu pot asigura în totalitate agențiile de plăți”, a mai adăugat George Scarlat.