Problema mistreților este la ora actuală, una din principalele griji din agricultură. Săptămâna viitoare se va aproba ordinul care va permite împușcarea acestor animale sălbatice. Informația a fost dată în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea, de secretarul de stat MADR, George Scarlat.
”Aceste animale reprezintă aproximativ 60% din principala cauză de răspândire a pestei porcine africane pe teritoriul României. Efectivul de mistreți poate să își revină în decurs de 2-3 ani de zile. Nu cred ca îi putem decima dar un mistreț la 2 hectare, așa cum prevede legea în vigoare, cred că acest lucru este posibil.
Probabil mai sigur după încheierea sezonului de recoltare la păioase, din toamnă, pentru că acum din punct de vedere tehnic este mai greu.
Cred ca ANSVSA ar fi trebuit să aibă o comunicare mai directă cu ministerul mediului pentru că ei sunt prima linie în ceea ce înseamnă acum pestă porcină africană în România, focarul principal al Europei. Din păcate suntem arătați cu degetul pentru că am făcut foarte puțin.
Va trebui cu celeritate, în cel mai scurt timp să luăm cele mai drastice măsuri pentru a limita răspândirea. Este o boală care va ține ani de zile și dacă nu luăm măsuri în cel mai scurt timp, în frunte cu ANSVSA, vom avea foarte puțini fermieri în creșterea porcului în România.”, a declarat secretarul de stat MADR George Scarlat, pentru AGRO TV.
Precizări legate de acestă problemă a făcut și secretarul de stat în Ministerul Mediuluiu, Gelu Puiu.
”Pentru sezonul de vânătoare 2020-2021 avem în dezbatere publică un ordin de ministru prin care stabilim cotele de recoltă în cuantum de peste 50% din efectivul total, pentru a reduce la minim pagubele pentru sectorul agricol.
Recomandăm ca în teritoriu să existe în permanență un dialog între administratorii fondurilor cinegetice și vânătoare și proprietari, astfel încât să se reducă la minim pagubele agricole. Vreau să vă asigur că prin cota de recoltă pe care am stabilit-o, îndeplinim toate condițiile prevăzute de către ANSVSA cu privire la densitatea mistreților.”, a spus Gelu Puiu pentru Agro TV.
Redactor: Cristina Ciobanu