Generalul Caunei: ”Putem rezolva problema secetei in TOATA Romania! Avem nevoie de 8 aeronave”

ploi artificiale avioane

În ediția de joi a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu generalul Gheorghe Căunei, șeful Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), despre situația dificilă prin care trece țara noastră din cauza secetei. Potrivit șefului AASNACP, România ar putea rezolva această problemă ușor, dacă s-ar achiziționa aeronavele de care are nevoie instituția pe care o conduce, cu ajutorul cărora se pot creea precipitațiile de care au nevoie culturile fermierilor români. 

„Problema este cunoscută, trebuie să se găsească surse de finanțare. Peste tot este nevoie de bani. Noi putem crește precipitațiile și cu rachete, și cu aeronave: 3,5 milioane de hectare pe partea de rachete și 5 milioane de hectare pe parte de aviație, parte complementară. Acestea pot fi folosite și pentru creșterea precipitațiilor, și pentru combaterea grindinei. Noi am făcut această strategie și am spus că avem nevoie la nivel de țară de 8 aeronave. Am gândit ca în anul 2020 să cumpărăm trei, în 2021 încă trei și așa mai departe. Am făcut toate solicitările și așteptăm. În funcție de răspuns, noi vom interveni cât de repede se poate. Putem să creștem precipitațiile și mâine dacă avem aeronavele”, a precizat generalul Căunei în exclusivitate pentru AGRO TV.

Acesta susține că acolo unde norii au fost însămânțați, precipitațiile au crescut exponențial, ajungând de la 1 litru pe metru pătrat la 10 litri, iar costurile pentru implementarea unui astfel de sistem la nivelul întregii țări ar fi mult mai mici decât pentru alte soluții. 

”În medie, costul unui astfel de sistem se duce undeva la 10-15 euro/hectar, pentru creșterea precipitațiilor pe un sezon. În ceea ce pricește costul aeronavelor, există aeronave second hand care costă undeva la 2-3 milioane de euro și există aeronave noi care costă între 5 și 8 milioane de euro. Noi cu opt avioane putem crește precipitațiile în toată România, pe toate zonele. (…) După calculele noastre, apa pentru irigații obținută prin această metodă ar fi de 4 ori mai ieftină decât cea adusă din Dunăre sau din alte surse”, a subliniat șeful AASNACP.

Gheorghe Căunei a mai precizat că România este în urma multor altor state din acest punct de vedere, pentru că în alte țări, sistemul acesta se folosește de zeci de ani.

”Nu am inventat noi roata. Aceste lucruri le fac și alte țări de multă vreme. Avem colaborări internaționale, știm foarte bine cum și unde ne situăm în momentul de față și ce trebuie să facem. În Israel se creează de ani de zile apa potabilă prin aceste sisteme. (…) România este ultima țară din sud-estul Europei care a implementat acest sistem. Înaintea României cu 40-50 de ani sunt celelalte țări: Republica Moldova, Bulgaria, Serbia; plus alte țări din lume, precum Israel, China, Rusia etc.”, a mai adăugat Gheorghe Căunei.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.