GATA! SUNTEM TOȚI. ARLIE S-A ÎNTORS ÎN ROMÂNIA

Acvila Arlie s-a întors în cuibul din România, după 49 de zile de zbor pe trei continente.

Acvila Arlie s-a întors în cuibul ei din România, după 49 de zile de zbor, timp în care a străbătut 12.000 de kilometri, 17 țări de pe trei continente (Africa, Asia, Europa), potrivit unui comunicat de presă al Societății Ornitologice Române remis AGERPRES.

Arlie a înnoptat vineri aproape de casă, pe Tâmpa, în Brașov, după ce plecase pe 11 februarie, din Namibia.

„La fel ca în 2016, Arlie a ajuns în România pe data de 31 martie, între orele 7 și 10 dimineața. Acvila a plecat din cartierele de iernare din Namibia și a parcurs continentul african de la vest la est și apoi de la sud la nord. Călătoria ei de anul acesta a însumat 49 de zile de zbor, cu pauze de odihnă și de hrănire pe traseu. La început de lună martie, Arlie trecea Ecuatorul și revenea în emisfera nordică. Pe 20 martie traversa Canalul Suez, un punct major în migrația acvilelor. După alte opt zile, pe 28 martie, acvila care cuibărește în România traversa Bosforul și intra astfel în Europa. Nu au mai trecut decât alte trei zile și Arlie se afla în România. Vineri, 31 martie, acvila ajunsese aproape de casă. Prima noapte pe teritoriul României a fost petrecută lângă orașul Brașov, pe Tâmpa”, se arată în comunicat.

Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame și eliberată, acțiune desfășurată în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România’.

Arlie este o femelă adultă de acvilă țipătoare mică și a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea și-a schimbat cuibul.

Drumul acvilei din Africa până în România poate fi urmărit online la adresa http://pomarina.ro/pomarina/index.php

Din momentul în care pasărea va ajunge la cuib, harta online nu va mai prezenta drumurile ei zilnice, pentru ca pasărea să nu fie deranjată în teritoriul de cuibărit de eventuali curioși. Dacă acvilele au depus deja ouă sau au pui, în urma deranjului uman părăsesc cuibul, ouăle sau puii și nu mai depun o altă pontă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole