26 mai 2022 - 18:19

Gata, se scot cartofii din meniu! E criză mare!

Producțiile mici și problemele de transport cauzate de pandemie și lipsa de personal au condus o criză accentuată pe piața cartofilor.

Lanţuri de restaurante fast-food din Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză de cartofi pai în condiţiile în care blocajele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare încetinesc livrările de produse congelate din SUA şi Europa, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Unele restaurante KFC din Singapore au pus deja afișe prin care își informează clienţii că firma va înlocui garniturile de cartofi prăjiţi cu cele de gaufre cu cartofi, din cauza „perturbărilor apărute în livrările globale”.

La rândul lor, restaurantele McDonald’s din Malayezia şi Indonezia au oprit vânzările de porţii mari de cartofi prăjiţi încă de luna trecută.

În ultimele luni, în contextul răspândirii variantei omicron, lanţurile globale de aprovizionare au fost supuse la mari presiuni, ca urmare a înmulţirii controalelor vamale în porturi şi a crizei de forţă de muncă în sectorul transportului. Astfel, McDonald’s a fost nevoit să raţionalizeze cartofii prăjiţi la restaurantele din Japonia la finele anului trecut, după ce inundaţiile din portul canadian Vancouver şi coronavirusul au blocat livrările.

„Perturbările provocate de pandemie continuă să aibă un efect asupra lanţurilor globale de aprovizionare şi reţelelor de distribuţie”, a declarat directorul de marketing de la KFC Singapore, Diana Hoo.

Potrivit acesteia, cartofii pai folosiţi de restaurantele KFC din Singapore sunt importaţi din SUA şi Europa. Lipsa de personal şi producţiile mici la culturile de cartofi din zona de nord-vest din SUA, unde sunt cultivaţi faimoşii cartofi de Idaho, au fost agravate de congestionarea porturilor americane şi canadiene de pe coasta Pacificului, a menționat Diana Hoo.

În plus, navele portcontainer care intră în porturile din Singapore se confruntă cu întârzieri mai mari decât de obicei. În medie, zilnic 17 nave portcontainer aşteptau să tragă la chei în al doilea cel mai aglomerat port din lume, în luna ianuarie a acestui an, în creştere faţă de 15 nave pe zi în luna decembrie, potrivit firmei de consultanţă project44.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.