Gata cu ”pepenii de Dăbuleni” veniți din Grecia! Ministerul Agriculturii ia măsuri

Pepenii de Dăbuleni vor reprezenta, în curând, un produs cu indicație geografică protejată, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, George Cățean. Astfel, cumpărătorii nu vor mai putea fi înșelați, iar producătorii de la Dăbuleni nu vor mai fi nevoiți să sufere din cauza concurenței neloiale a pepenilor importați din străinătate.

Potrivit declarațiilor făcute de oficialul MADR în emisiunea ”Agricultura la Raport”, protecția pentru pepenii de Dăbuleni va urma modelul celei pentru telemeaua de Sibiu.

”Știți cum e, telemea de Sibiu și pepeni de Dăbuleni sunt de peste tot. Cazul fericit e că avem protecție, indicație geografică protejată pentru telemeaua de Sibiu, iar după modelul acestui proces am propus și vom începe să facem demersurile să protejăm și pepenii de Dăbuleni. Nu este normal ca pe toate drumurile naționale să vedem tot felul de improvizații care vând pepeni. Încă mai avem zăpadă și noi vedem pepeni de Dăbuleni, în condițiile în care primul pepene a fost recoltat de la Dăbuleni în urmă cu 3 săptămâni. Cred că dacă s-ar putea, și pe autostrăzi am avea acești comercianți de pepeni de ”Dăbuleni”, care nu fac altceva decât să facă concurență neloială producătorilor autohtoni. Inclusiv în piețe vedem stive de pepeni de a căror proveniență nu putem ști exact că este autohtonă sau că vin din Grecia, Turcia sau altă zonă, dar care uzează notorietatea pepenilor de Dăbuleni”, a precizat George Cățean pentru AGRO TV.

Secretarul de stat a vorbit și despre avantajele includerii pepenilor de Dăbuleni pe lista produselor cu indicație geografică protejată.

”Vom demara procesul de recunoaștere a pepenilor de Dăbuleni ca indicație geografică protejată. Ce aduce asta? În primul rând, aduce dreptul de a utiliza pepeni de Dăbuleni doar de către producătorii autohtoni. În al doilea rând, aduce o poziționare corectă și o protecție pe piață, iar în al treilea rând aduce sume pe partea de promovare și dezvoltare în viitorul PNS. Este nevoie să scoatem pepenele de Dăbuleni de la nivelul de ambasador al Saharei Olteniei, în ambasadorul României în țări terțe”, a mai spus Cățean.

Potrivit oficialul MADR, după acest model vor fi întreprinse demersuri care să protejeze și alte produse, precum cartoful de Covasna, mărul de Voinești, brânza de burduf de Bran etc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole