Gata cu falsurile! Legea laptelui va fi modificata

Un proiect de lege pentru modificarea Legii Laptelui a fost depus în Senat. Iniţiatorii acestuia, spun că se impun noi reglementări dat fiind faptul că în ultima perioadă piața românească a fost invadată de produse lactate, care nu conțin lapte, dar despre care producătorii susțin contrariul, scrie bihon.ro

Actul normativ propus obligă operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei, procesării şi comercializării laptelui şi a produselor lactate destinate vânzării către consumatorul final să poată desfăşura aceste activităţi numai în baza înregistrării în Registrul Laptelui.

Propunerea legislativă reglementează informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe eticheta laptelui de consum şi a produselor lactate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011. Norma care reglementează obligaţia ca orice operator economic care comercializează produse sub denumire de lapte şi produse lactate pe teritoriul României, o poate face numai în baza înregistrarii produsului în Registrul Laptelui şi a inscripţionării acestui număr pe etichetă, este necesară pentru a se asigura o corectă monitorizare a pieţei laptelui.

De asemenea, se înfiinţează Registrul Laptelui în care operatorii economici trebuie să se înscrie pentru a putea desfăţura activităţi în domeniul procesarii laptelui crud, producţiei laptelui de consum şi produselor lactate destinate comercializării.

De asemenea, la raioanele de lactate, vor exista locuri speciale unde se va vinde doar lapte și produse lactate care nu conțin produse vegetale.

„În același sens, se reglementează că fabricarea produselor lactate cu adaos de grăsimi vegetale să se proceseze în partidă separată față de lapte și produse lactate. Totodată produsele lactate cu adaos de grăsimi vegetale trebuie să se comercializeze într-un spațiu bine delimitate, cu atenționare explicită către cumpărător conținutului acestor produse”, se mai arată în noua lege.

Cine va încălca aceste prevederi va fi sancționat cu 50.000 de lei.

Comments are closed.