Găini ouătoare, scoase la „pensie”!

Milioane de găini ouătoare sunt sacrificate la 18 luni, atunci când randamentul scade sub un anumit nivel. Ei bine, în sud-vestul Franţei o asociaţie le salvează pentru a le oferi o bătrâneţe liniştită la fermele unor particulari, relatează AFP, citată de AGRPRES.

La o mică fermă din Caussens, în departamentul Gers din sudul Franţei, mii de găini ouătoare îşi trăiesc „pensia” în aer liber.

Înfiinţată în urmă cu doi ani şi jumătate. asociaţia „Champs libres aux poules” a depășit, la începutul lunii octombrie, pragul de 28.000 de găini ouătoare salvate de la abator.

„Pe lângă faptul că produc mâncare, sunt adevărate animale de companie”, spune Baptiste Dols, 32 de ani.

Găinile de la minca fermă din Caussens, denumite „reformate”, după ieşirea lor din circuitul industrial, la vârsta de 18 luni, nu încetează să facă ouă, iar unele pot face până la patru-cinci ouă pe săptămână.

„Pot trăi încă doi sau trei ani fără nicio problemă, sunt în floarea vârstei. Rolul nostru este acela de intermediari între crescătoriile care trebuie să scape de găinile reformate din motive comerciale şi particularii care vor să le dea o nouă viaţă şi le adoptă”, explică Heidi Carneau, fondatoarea asociaţiei.

Cu 60 de voluntari din mai multe regiuni din sudul Franţei, asociaţia a reuşit să îşi multiplice operaţiunile de salvare, ajungând la un ritm de două până la trei pe lună. În cel mai aglomerat week-end, aproximativ 3.000 de găini ouătoare au fost colectate de la două crescătorii.

„Cred că salvarea vieţii a mii de găini este mai utilă decât acţiunile de protest la abatoare”, este de părere Rosalind Buck, secretarul asociaţiei „Champs libres aux poules”.

Rosalind este și cea care colectează plăţile venite de la cei care adoptă găini reformate, câte patru euro minimum pentru fiecare găină, care vor servi la finanţarea cuştilor în care vor fi stocate cu prilejul următoarelor operaţiuni precum şi îngrijirile de care ar putea avea nevoie.

„Atunci când ajung la 18 luni, sunt 50 de milioane de găini ouătoare care pleacă spre abator şi mi se rupe inima când îmi spun că, dacă nu le recuperăm, într-o săptămână vor fi electrocutate pentru a sfârşi sub formă de hrană pentru câini sau pisici”, spune Heidi Carneau. Asociaţia sa a beneficiat de ajutorul unei asociaţii similare din Marea Britanie, British Hen Welfare Trust, care, în 15 ani de activitate, a reuşit să salveze peste 900.000 de găini ouătoare.

Heidi Carneau povestește că pasiunea sa a început când locuia încă într-o cameră de cămin studenţesc şi a continuat în 2019 când s-a mutat la Gers, în apropiere de o crescătorie cu zeci de mii de păsări. Mişcată de soarta lor, Carneau a reuşit să salveze aproximativ o sută de găini înainte de a fi trimise la abator, lansând astfel o aventură pe care o compară cu filmul de animaţie „Chicken Run”.

„Ştim să suntem utili, că facem ceva concret”, mai spune Heidi Carneau, arătând spre cele 173 de găini recuperate recent de la o crescătorie bio. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole