Fuga la APIA. Se distribuie documentele de plată

Start la eliberarea unor documente de plată importante pentru fermieri, și anume adeverințele destinate beneficiarilor schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă – SAPS, plata redistributivă, respectiv plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu), cât şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale), implementate de APIA în cadrul Campaniei 2021.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a încheiat convenții pentru finanțarea capitalului de lucru cu instituții bancare și nebancare, iar eliberarea adeverințelor a demarat începând de luni, 15 martie 2021.

Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2021 și că solicită sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13.

Totodată, mai spun oficialii APIA, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

„Valoarea creditului va fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA”, se menționează în documentul citat.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

„Reamintim fermierilor că potrivit OMADR 50/2017 de modificare a OMADR 703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.”, precizează vocile oficiale ale APIA.

Cu privire la comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

Sâmbătă, 13 martie 2021, directorul general al APIA, Adrian Pintea, îi felicita pe angajații agenției pe care o conduce pentru că sunt în mod constant alături de fermieri.

„Felicit salariații APIA pentru munca depusă și astăzi în campania de primire cereri unice. Astăzi, funcționarii APIA din tara au primit: cereri primite: 436, suprafața: 1.320 ha. În perioada 01.03.2021 – 13.03.2021 avem: cereri primite: 94.172; suprafață 350.588 ha”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole