Se anunță VREMURI GRELE! Fructele și legumele vor deveni marfă de lux

Gazul cu care încălzim serele a devenit atât de scump încât suntem nevoiți să punem lacătul pe ușă, se plâng cei mai mulți dintre cei ce cultivă legume în Bulgaria. Datele de până acum arată că peste 90% din afacerile cu sere vor fi probabil nevoite să se închidă, ceea ce înseamnă că murăturile bulgăreşti ar putea deveni o raritate scumpă. Iar situația nu este deloc mai bună nici în alte țări. În Olanda criza se face deja simţită, primele sere închizându-se deja din octombrie. În Polonia, oamenii se aşteaptă la probleme de același fel, iar în Germania, analiștii pieței sunt de părere că fructele şi legumele sunt pe cale să devină marfă de lux pentru oamenii cu venituri mici.

Astfel de situații dau lucrurile peste cap, pentru că bulgarii aleg să cumpere legume locale, pentru calitate şi gust. Doar că la iarnă, bulgarii ar putea fi nevoiţi să cumpere doar roşii şi castraveţi din import. Cei care au sere spun de pe acum că produsele locale vor fi greu de găsit pe piaţă din cauza costurilor ridicate de producţie, așa că nu este exclus să închidă afacerile. Situaţia este foarte gravă – preţurile electricităţii, gazelor, îngrăşămintelor au crescut de trei ori, atrag atenția producătorii bulgari, care spun că este mai înţelept să închidă serele. Așa că aproape 90% din producători nu vor mai planta legume pentru că vor avea parte doar de pierderi. Vestea este una proastă nu doar pentru bulgarii care cumpărau produse locale, ci și pentru cei peste 30.000 de angajaţi în acest domeniu.

La fel de rău este și în Olanda, unde unele sere au fost deja închise, iar cele din Polonia ar putea avea o soartă similară. Un reprezentant al Federaţiei Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Polonia spune că lumea ar putea renunța la a mai cultiva în sere, astfel că la primăvară creşterile preţurilor legumelor ar putea fi dramatice. În acest fel, roşiile din serele poloneze ar putea deveni atât de scumpe, încât ar fi imposibil de cumpărat de către clienţii de rând.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole