Ei bine, poate am exagerat un pic titlul, deoarece natura ne ofera remedii mai mult decat preventie. Cu toate ca ne poate fortifica si imuniza intr-o oarecare masura, vaccinul ramane principalul mijloc de preventie.
Ce facem totuși dacă nu am fost prevăzători?
Sezonul acesta, din nefericire, România a fost bântuită de un val de gripă extrem de virulentă, care a dus din păcate și la pierderi de vieți omenești. Deși primăvara se află chiar la colț, nu am trecut încă de sezonul rece și de gripă. Mediciii și propaganda farmaceutică e normal să spună că modalitatea cea mai bună de a stimula imunitatea și de a preveni gripa este vaccinarea, dar campania din acest an se dovedește a fi la fel de ineficientă ca în fiecare an.
Din fericire, există o cale mai bună. În loc să introduceți substanțe chimice în organism în scopul de a preveni infecțiile virale, cel mai bun mod de a rămâne sănătoși este să vă întăriți organismul prin stimularea propriului sistem imunitar. Și una dintre cele mai bune arme de stimulare a imunității din cabinetul de medicină al naturii este siropul de fructe de soc.
Ce este socul?
Având o istorie medicală datând din vremea lui Hippocrates, „tatăl medicinei”, socul are o reputație meritată ca stimulator imunitar.
Socul este un gen de plante înfloritoare din grupa arbuștilor, din familia Adoxaceae. Fructele și florile plantei sunt folosite ca medicamente.
Sambucus nigra este denumirea științifică completă a celui mai comun soi utilizat în scopuri medicinale.Are flori crem-alb și fructe albastru-negru. Sambucus nigra este specia pe care se desfășoară majoritatea cercetărilor științifice.
Această specie este folosită ca plantă medicinală și ornamentală. Este o specie otrăvitoare pentru mamifere. Toate părțile componente ale plantei, cu excepția florilor și fructelor coapte (dar încluzând semințele coapte) sunt otrăvitoare, deoarece conțin glicozită cianogenică și sambunigrină. Scoarța conține cristale de oxalat de calciu.
- Inflorescențele sunt folosite deseori pentru infuzii.
- În România, restul țărilor balcanice și nordul Europei din flori se produce socată, o băutură răcoritoare.
- Fructele sunt comestibile doar gătite, și sunt utilizare la producerea de gemuri, dulcețuri, jeleuri etc. Combinații reușite sunt realizate cu murele și merele, de exemplu în plăcinte.
- Mirosul puternic al frunzelor era folosit în trecut, prin legarea frunzelor de coama cailor, pentru alungarea muștelor în timpul călăritului.
- Extracte de scoarță, frunze, flori, fructe și rădăcini sunt utilizate pentru tratarea bronșitei, tusei, infecțiilor sistemului respirator superior, febrei.
- În Beerse, Belgia, o varietate de gin, numită Beers Vlierke, este obținută din fructe.
Fructele de soc sunt disponibiel în mod obișnuit în magazinele de suplimente pentru sănătate, și online, sub formă de sirop, ceai, vin și suc. De asemenea, sunt disponibile ca infuzii, spray-uri, pastile, capsule, etc.
Știința nu minte
Fructele de soc sunt un antiviral puternic, care este un bun rapel imunitar, pe care oamenii cu boli autoimune sunt de fapt avertizati sa nu-l foloseasca din cauza proprietatilor sale de stimulare a sistemului imunitar.
Studiile au confirmat eficacitatea împotriva gripei A și B (o forma la care vaccinurile nu par a fi eficiente), infecții stafilococe rezistente și nerezistente, herpes simplex și multe altele.
Revista Natural Health 365 a relatează: „Știința este solidă. De exemplu, un dublu studiu independent israelian a constatat că pacienții care au luat fructe de soc la apariția simptomelor asemănătoare gripei au simțit o ameliorare în termen de 48 de ore, comparativ cu cei care au primit un placebo, la care a durat 6 zile pentru a începe să vadă îmbunătățirea. Acest lucru se potriveste cu un studiu norvegian similar, care a constatat ca pacientii care primesc fructe de soc au inceput sa se recupereze cu patru zile mai devreme decat cei care au primit placebo.”
In timpul unui focar sever de gripa in Israel, intre 1992 si 1993, medicii au obtinut o rata perfecta de vindecare, oferind pacientilor extract de fructe negre de soc, de indata ce au inceput sa manifeste simptome. Studiul efectuat la Oslo, Norvegia, în 2002, a raportat rezultate foarte asemănătoare. În ambele studii, pacienții au fost vindecați în 48 de ore.
În schimb, cu Tamiflu – un medicament antiviral – durează de obicei în jur de cinci zile pentru a vindeca persoanele care suferă de gripă, în timp ce pacientii care nu iau medicamente vor începe de obicei să-si îmbunătățească starea după aproximativ șase zile.
Fructele de soc au, de asemenea, proprietăți puternice antioxidante, diuretice, antiinflamatoare, de curățare și laxativă ușoară. Sunt încărcate cu vitamina C, flavonoide și acizi de fructe. Capacitatea de a induce transpirații intense le face, de asemenea, un ajutor neprețuit în reducerea naturală a febrei.
Deci, dacă răceala și gripa încep să vă sâcâie, nu disperați. Așezați-vă pe canapeaua din fața televizorului, cu o ceașcă de ceai din fructe de soc și lăsați natura să se ocupe de problemă.