FRUCTE DE SEZON – CAISELE – BENEFICII INCREDIBILE PENTRU SANATATE

Caisele sunt bogate în potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, vitamina A şi C sau B6. De asemenea, conţin fibre care ajută tranzitul intestinal, previn tulburările digestive, constipaţia sau apariţia ulcerului. Caisele sunt benefice şi pentru circulaţia sângelui, deoarece betacarotenul pe care îl conţin scade nivelul de colesterol din sânge şi protejează inima. Vitamina A din caise menţine vederea sănătoasă şi ajută organismul să lupte împotriva acţiunii radicalilor liberi. Consumul de caise poate avea beneficii şi într-un proces de detoxifiere şi poate fi de ajutor în cazuri de depresie.  Caisele sunt bune şi în curele de slăbire, fiind dulci şi aromate, sunt şi foarte săţioase şi pot înlocui alte dulciuri. Datorită mineralelor pe care le conţin, caisele pot ajuta la dezvoltarea corectă a oaselor şi menţinerea densităţii osoase.

Pentru că sunt bogate în fier, caisele pot ajuta şi în cazul anemiei de tip feripriva, despre care se spune că este cea mai frecventă. Consumul de caise este recomandat şi pentru cei care suferă de diverse afecţiuni hepatice, pentru că prin proprietăţile lor ajută la regenerarea ficatului şi a funcţiilor acestuia. Consumul de caise este benefic şi pentru frumuseţe. Vitamina A pe care o conţin caisele vă protejează pielea. De asemenea, o mască pentru faţă vă va împrospăta tenul şi-l va face mai catifelat.

Se folosesc chiar şi sâmburii. Uleiul extras din aceştia hidratează pielea şi previne apariţia ridurilor.  Consumati frecvent, intr-o cantitate moderata si in cure de cateva zile, samburii de caisa pot face adevarate minuni asupra sanatatii tale. Asta pentru ca ei contin proteine, acizi grasi, dar si vitamine (A,C, B) si minerale, precum fierul sau magneziul. Poate nu stiati, insa samburii de caisa fac minuni asupra bolnavilor de cancer.

Samburii de caisa contin din belsug Vitamina B17, cunoscuta si sub denumirea de “amigdalina”. La randul sau, amigdalina este considerata a avea efecte benefice in combaterea celulelor canceroase, stimuland sistemul imunitar sa le elimine din organism.

In cazul cancerului de san si al celui de plamani, curele de samburi de caise sunt recomandata pe perioade de pana la o luna, cu pauza de doua saptamani intre ele.

Pentru cancerul de colon se recomanda, in special, consumul caiselor proaspete, acestea contin pectina o fibra alimentara solubila. Atentie insa la cantitatea de samburi pe care o introduci in dieta. Acestia contin mici cantitati de cianura, de aceea se recomanda pauze intre cure, dar si un consum zilnic moderat.