Fructe de pădure scoase la licitație. Nu există forță de muncă, iar producția a scăzut drastic

fructe de padure

Producția de fructe de pădure a scăzut de la 14.000 de tone în 2018, la aproximativ 4.000 de tone anul trecut, în pădurile administrate de ROMSILVA. În timp ce în piețe și supermarket-uri cererea de afine, zmeură și mure autohtone este mare, fructele noastre de pădure merg în special la export.

Culegători se găsesc din ce în ce mai greu. Pe de altă parte, ca să poată să își crească veniturile și să-și plătească mai bine oamenii, ROMSILVA scoate în premieră, fructele la licitație online. Cei de la Direcția Silvică din Bistrița-Năsăud sunt în toiul culesului. Ar fi de adunat peste 300 de tone, însă e greu cu forță de muncă. Se culeg mai puține fructe și din pădurile din Maramureș, unde afinele au fost afectate de vremea rea. “Din cauza înghețurilor târzii și schimbărilor climatice, grindina, fenomene natural care decimează de multe ori chiar și recolta coaptă”, a declarat Inginer Marcel Cosma, de la Direcția Silvică Maramureș.

ROMSILVA organizează, în premieră, o licitație online pentru agenți economici din România, dar și din Europa. Vor fi scoase la licitație 3.000 de tone de fucte de pădure, iar prețul de pornire este de 700 de euro pe tona de măceșe. Pentru afine, de exemplu, organizatorii speră să obțină cel puțin 3.000 de euro pe tonă. Scopul este valorificarea superioară cu prețuri competitive.

Pe de altă parte, culegătorii amatori de fructe de pădure și ciuperci riscă amenzi usturătoare de fiecare dată când intră în pădure, din cauza unui vid legislativ. Pe de-o parte, Codul Silvic spune că produsele pădurii aparțin proprietarilor acesteia. Pe de altă parte, însă, nu există documentul final în baza căruia oamenii pot să meargă liniștiți la cules. Amenzile, în schimb, pot ajunge chiar la 5.000 de lei.

Unii dintre locuitorii așezărilor de munte își asigură cele necesare traiului zilnic din banii adunați în urma culesului de fructe din pădure. În majoritatea cazurilor, proprietarii sau administratorii de pădure îi cunosc pe oamenii care culeg fructe de pădure. Unii își valorifică produsele prin centrele de colectare din județ, alții prin piețe sau chiar la marginea drumurilor.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture