FRIGUL A DISTRUS CULTURILE DIN HARGHITA. AFLĂ CE SPECII AU FOST AFECTATE ȘI CE TREBUIE SĂ FACĂ FERMIERII PENTRU A FI DESPĂGUBIȚI!

Temperaturile scăzute înregistrate în Harghita în ultimele zile au afectat pomii fructiferi, orzoaica şi plantele furajere, specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) urmând să facă o evaluare a pagubelor.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Directorul DADR Harghita, Torok Jeno, a declarat  că cele mai scăzute temperaturi din zonele Ciuc şi Gheorgheni au fost de minus 7, respectiv minus 9 grade Celsius, dar culturile de câmp nu sunt foarte afectate, întrucât perioada de vegetaţie era întârziată. Pagube se vor înregistra, potrivit lui Torok Jeno, la orzoaică şi plante furajere.

În ceea ce priveşte pomii fructiferi, „sunt pagube vizibile la caişi, piersici, cireşi, vişini şi parţial la pruni, atât în zonele Ciuc şi Gheorgheni, cât şi în zona Odorhei-Cristur, unde s-au înregistrat temperaturi puţin mai ridicate, dar pomii erau în faza mai înaintată de înflorire şi sunt mult mai sensibili’, conform reprezentantului DADR Harghita.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

El a menţionat că pagubele pot ajunge şi la 50 la sută pe unele parcele, în funcţie de zonă şi de poziţionare, însă, cu toate acestea, probleme vor fi cu precădere în gospodării, întrucât în Harghita ‘pomicultura este în declin şi nu sunt suprafeţe mari, cu stare corespunzătoare de exploatare’.

Torok Jeno a mai spus că oamenii pot înştiinţa comitetul local pentru situaţii de urgenţă, dacă au parcele afectate şi, prin ordin al prefectului, se poate constitui o comisie mixtă care să verifice situaţia la faţa locului.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

Pentru a primi despăgubiri, oamenii trebuie să aibă plantaţia înregistrată la APIA sau în Registrul Agricol, iar paguba provocată de vreme trebuie să fie mai mare de 30 la sută.

Cea mai scăzută temperatură a primăverii s-a înregistrat sâmbătă, 22 aprilie, la Miercurea Ciuc, când mercurul termometrelor a coborât până la minus 9 grade Celsius, potrivit AGERPRES.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole