Fraudă de 1 milion de EURO cu subvenții! Inculpații, trimiși în judecată de DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis în judecată un om de afaceri din Arad, împreună cu alte patru persoane, pentru o fraudă de aproximativ un milion de euro cu subvenții provenite din bani europeni și de la bugetul național, destinate crescătorilor de animale.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în sarcina celor cinci inculpați s-au reținut infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, obținere ilegală de fonduri, în formă continuată, precum și infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, comise în formă continuă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2016-2019, omul de afaceri arădean, sprijinit de două angajate, au constituit un grup infracţional organizat care ar fi avut ca scop obţinerea nelegală a unor subvenţii pentru animale prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum şi a fondurilor europene şi naţionale acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 şi 2018.

”Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi folosit documente false emise pe numele a peste 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acestora. Prin această schemă ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. 

Animalele nu îndeplineau, în realitate, cerințele pentru obținerea subvenției, însă membrii grupului, beneficiind și de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele.

Documentele false au fost prezentate către Direcție Agricolă Arad și APIA, iar prin aceste demersuri s-au obținut subvenții în valoare de aproximativ un milion de euro, respectiv 4.271.646 lei.

Ministerul Agriculturii și APIA s-au constituit părți civile în cauză, iar pentru patru dintre inculpați au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole