Atenție la fraudă! Cardurile cu vouchere sociale, blocate!
Peste 10.000 de carduri pe care se primesc vouchere sociale au fost blocate din cauza tentativelor de fraudă, potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene. Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari pentru a primi alimente și mese calde.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a precizat într-un comunicat că aceste carduri sunt blocate fie „ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere”. Boloș a adaugat că „este o datorie a beneficiarului să înțeleagă că ele au fost date pentru a sprijini populația și pentru a nu face comerț cu ele”.
Există și o a treia categorie de indivizi rămași fără bani de la stat, mai exact cei care nu au putut fi identificați pentru a-și primi dreptul.
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului. Sumele sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor, astfel, dacă a patra încărcare se face în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari
În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.
Vouchere sociale sunt acordate pensionarilor din sistemul public de pensii, pensionarilor aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiari de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
De asemenea, beneficiari ai cardurilor sociale mai sunt persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.