Franța a interzis din nou importul și introducerea pe piață a cireșelor și vișinelor proaspete din țări în care utilizarea de dimetoat, un insecticid contestat, este autorizat pentru tratarea pomilor de cireș și vișin, scrie lefigaro.fr. Decizia a fost luată pentru a proteja consumatorii francezi, cât și pentru a evita denaturarea concurenței.
În schimb, fructele din culturi ecologice conforme cu standardele europene sunt autorizate. Această măsură, valabilă timp de un an, a fost adoptată în fiecare an de la interdicția acestui pesticid din februarie 2016 în Franța, având efecte toxice. Interdicția lui a stârnit furia fermierilor care îl considerau ca fiind singura soluție eficientă împotriva unei specii de muște (Drosophila suzukii), o insectă agresiv dăunătoare al fructelor de cireș și vișin.
Pesticidul, considerat foarte toxic, poluant și periculos, a fost interzis în cultivarea cireșelor și vișinelor în Franța încă din 2016, dar este încă utilizat și astăzi în unele țări, cum ar fi Austria, Croația, Turcia, Argentina și Chile. Franța susține că este, de asemenea, periculos pentru sănătatea umană. Potrvit geneticliteracyproject.org, Franța importă aproximativ o cincime din consumul său de vișine, majoritatea provenind din țările UE, precum Spania și Germania, care au interzis deja utilizarea dimetoatului.
Statele Unite au exportat anual în Franța fructe de cireș și vișin de aproximativ 1 milion de dolari, înainte de începerea interdicției în 2016. Producția franceză scade și costurile de producție cresc, deoarece producătorii francezi nu mai au acces la dimetoat, astfel fructele de cireș și vișin franceze continuă să fie mai rare și mai scumpe. Acest lucru creează oportunități pentru concurenții de pe piețele franceze tradiționale de export, precum Regatul Unit.