4 august 2021 - 10:28

France Presse: Romania incalca recomandarile si exporta animale vii in plina canicula

Potrivit agenției France Presse, România încalcă recomandările Uniunii Europene și exportă mii de animale pe cale maritimă, în plină caniculă, în condițiile în care Bruxelles-ul a cerut un audit asupra acestor practici.

În replică, Ministrul Agriculturii sustine că respectă litera legii dar nimeni nu verifică câte animale chiar ajung vii la destinaţie, notează AFP, care informează pe site-ul său că în portul Midia, de la Marea Neagră, vaporul Lady Maria este pregătit să îmbarce mii de oi care vor fi exportate în Libia.

Conform AFP, un responsabil al operatorului portuar local asigură că toate condiţiile la bord sunt similare cu a unui hotel de 5 stele, dar Gabriel Păun, de la asociaţia Animals International, se întreabă câte animale vor ajunge vii la destinație.

Același Gabrile Păun denunţă suferinţa animalelor îmbarcate la bordul acestor adevărate “nave ale morţii”, afirmând că acestea suportă condiții de nepovestit, în timpul transportului.

După cum postul nostru de televiziune, Agro TV, a anunțat cu puțină vreme în urmă, ACEBOP, prin vocea doamnei Mary Pană-Președinta asociației, a solicitat guvernului și parlamentului României să modifice legislația referitoare la transportul animalelor vii în țări terțe, în sensul bunăstării acestora.

La rândul său, Vitenys Adriukaitis,Ccomisarul european însărcinat cu sănătatea şi securitatea alimentară, a tras şi el un semnal de alarmă: pentru binele animalelor, el a cerut luna trecută Bucureştiului să oprească trimiterea a 70.000 de oi către ţări arabe din Golf, invocând temepraturile extreme exterioare.

De altfel, Bruxelles a cerut un audit asupra acestor practici ale României şi a ameninţat cu declanşarea unei proceduri în cazul în care se va constata o «încălcare sistematică» a legislaţiei europene în domeniu.

România figurează printre primii exportatori de animale vii din Uniunea Europeană. În ultimii doi ani, țara noastră a exportat 2 milioane de oi către Iordania, Libia şi Liban.