Situația cerealelor din Ucraina care au pătruns pe piața românească este urmărită atent și de fostul ministru al agriculturii, Adrian Chesnoiu, actual membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. Acesta spune că a avertizat încă de când era ministru asupra pericolului reprezentat de marfa ucraineană pentru fermierii din Uniunea Europeană, susținând că este datoria statului să protejeze fermierii.
”Cred că fermierii români trebuie protejați, în primul rând, de statul român. Noi ca țară am fost extrem de deschiși și am oferit tot ajutorul nostru către o țară aflată într-o situație ingrată, într-o zonă de conflict, dar cred că rolul fiecărui stat este să-și protejeze în primul rând cetățenii proprii.
Eu am atras atenția, inclusiv în perioada în care eram ministru, la consiliul AgriFish, asupra faptului că fermierii din Uniunea Europeană trebuie protejați, pentru că altfel o să ajungem într-o situație de concurență neloială. Tu, dacă intri pe aceeași piață de concurență, cu condiții inegale care trebuie îndeplinite, nu vei avea nicio șansă să fii sustenabil”, a precizat Adrian Chesnoiu pentru AGRO TV, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.
În altă ordine de idei, fostul șef de la MADR spune că există șanse ca fermierii să primească despăgubiri de secetă și pentru culturile înființate în primăvara anului trecut, întrucât există o sumă din bugetul național special destinată acestor despăgubiri.
”Au fost acordate ajutoarele pentru secetă la culturile de toamnă; din ce am înțeles de la Ministerul Agriculturii, se analizează posibilitatea acordării și pentru culturile de primăvară. Ce știm cu certitudine este că în bugetul anului 2023 este prinsă o sumă pentru culturile de primăvară”, a mai spus Adrian Chesnoiu pentru AGRO TV.