Fostul ministru, Adrian Oros: ”Sunt foarte multe modalități prin care se FURĂ banii din SUBVENȚII”

Sunt multe modalități prin care banii din subvenții se risipesc și ajung în buzunarele celor care nu lucrează efectiv în agricultură, iar unele dintre acestea nu sunt nici măcar ilegale, spune fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros.

Într-o intervenție la Prima News, fostul șef MADR a vorbit despre situația ajutorului național tranzitoriu în sectorul bovin, subvenție care ajunge la mii de indivizi care nu mai au animalele respective în fermă. Din păcate, această practică este susținută de regulamentul european, astfel că autoritățile ori trebuie să o accepte, ori trebuie să găsească metode alternative prin care să o diminueze.

”Doi ani de zile, subvențiile au fost principala mea preocupare și am supărat pe foarte multă lume, pentru că oamenii care fură subvențiile sunt foarte puternici și sunt peste tot, din nefericire. (…) Este vorba de modul în care se dă acest ANT. Acest ajutor este din bani de la buget național, doar că regulile Comisiei spun că trebuie să fie o dată de referință.

În 2020, când am negociat noul Plan Național Strategic, prima dată am vrut să prelungim acest ANT, pentru că la negociere ideea era că se oprește în 2020. Am reușit să-l prelungim pentru încă 7 ani, doar că cei de la Comisie nu au înțeles de ce vrem să modificăm data de referință, pentru că nicăieri nu se fură în modul acesta banii. S-a reușit modificarea de la 2013 la 2018, însă nici acest lucru nu este corect, pentru că ar trebui să se primească subvenție pentru animalele care sunt atunci în gospodărie.

Sigur că atunci am supărat pe multă lume, pentru că erau 17.000 de indivizi care nu mai aveau animale și era vorba de peste 220.000 de animale. În anul 2020 am dat ANT-ul 1 euro, pentru că mă obliga regulamentul să îl dau, iar restul banilor din ANT i-am dat sub formă de ajutor Covid, tocmai pentru ca să ajungă cât mai puțini bani la cei care nu aveau animale. Am fost atacat peste tot, pentru că era vorba de 17.000 de oameni care primeau ilegitim bani foarte mulți pe care nu i-au mai primit în acel an.

Din nefericire, în continuare se va da acest ANT pentru data de referință. Aceasta este doar una din modalitățile prin care se drenează bani din subvenții. Sunt foarte multe”, a precizat Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole