Fostul ministru Adrian Chesnoiu, inculpat de DNA pentru mai multe infracțiuni!

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, are de astăzi calitatea de inculpat într-un dosar instrumentat de DNA.

Potrivit unui comunicat presă al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de CHESNOIU ADRIAN IONUŢ, în prezent deputat, iar la data faptelor având şi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni),
– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Alături de Adrian Chesnoiu procurorii anticorupție îi mai cercetează pe RĂDUCAN ANDREI-CRISTIAN, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni), pe SANDU AUREL, fost şef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, și pe COROBEA MIHAI-COSMIN, fost funcţionar public în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, persoană fizică, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale şi candidat la unul dintre concursurile organizate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, toţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, se mai arată în comunicatul DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuţ, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidaţii «agreaţi», printre care Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin şi persoana fizică precizată mai sus. După primirea subiectelor şi promovarea probei scrise, aceasta din urmă ar fi fost respinsă la proba interviului”, se precizează în comunicatul DNA.

- Publicitate -

Procurorii anticorupție menționează că la intervenţia directă a ministrului Adrian Chesnoiu, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător.

„Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând, în perioada ocupării funcţiei, venituri salariale în valoare de 33.782 lei. Celor cinci inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală” , se mai arată în comunicat.

Reprezentanții DNA fac, de asemenea, precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole