29 noiembrie 2021 - 23:07

FOST FUNCȚIONAR APIA,TRIMIS ÎN JUDECATĂ

Serviciul Teritorial Galați a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei persoane printre care și a unui fost consilier APIA pentru săvârșirea mai multor infracțiuni.

Astfel, au fost cercetați:

PORUMB CAMELIA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 fapte),

— fals în înscrisuri sub semnătură privată,

MATEI GABRIELA, la data faptelor consilier în cadrul primăriei comunei Gohor, jud. Galați, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri

— fals intelectual,

— fals material în înscrisuri oficiale,

PAMFILE NINA, la data faptelor consilier în cadrul primăriei comunei Gohor, jud. Galați, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

— fals intelectual,

FICZI IOAN, la data faptelor consilier superior în cadrul A.P.I.A. — Centrul Local Tecuci 1, pentru săvârșirea a 3 (trei) infracțiuni de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2014, inculpata Porumb Camelia a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (adeverințe având ca emitent Primăria Gohor, jud. Galați și contracte de arendare) în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

O parte dintre documente au fost completate în fals de către inculpatele Matei Gabriela și Pamfile Nina, cunoscând că acestea vor fi depuse la A.P.I.A. de către numita inculpata Porumb Camelia.

În același context, în perioada mai — iunie 2016, inculpata Matei Gabriela a falsificat registrul agricol al satului Nărtești, comuna Gohor, județul Galați, prin ștergerea mențiunilor făcute în acest registru și prin suprascrierea altor date, ceea ce a adus modificări de natură să producă consecințe juridice, astfel încât cele consemnate să corespundă cu adeverințele eliberate inculpatei Porumb Camelia.

De asemenea, inculpata Porumb Camelia a beneficiat și de ajutorul inculpatului Ficzi Ioan, în calitate de consilier superior în cadrul A.P.I.A. — Centrul Local Tecuci 1, care i-a admis cererile fără să verifice dacă acestea sunt conforme cu prevederile legale.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură — Centrul Județean Galați s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 27.340,46 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aflat în proprietatea inculpatei Porumb Camelia.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.