3 decembrie 2021 - 03:09

FORUMUL TRADIȚIILOR CREATIVE, DE MIERCURI, LA MUZEUL ȚĂRANULUI ROMÂN

Prima ediţie a Forumului Tradiţiilor Creative va începe miercuri la Muzeul Ţăranului Român şi se va desfăşura până duminică.

„Forumul Tradiţiilor Creative reprezintă o oportunitate de prezentare şi de promovare a actorilor culturali şi socio-economici care, în activităţile pe care le desfăşoară, abordează creativ moştenirile culturale tradiţionale: organizaţii culturale în care designeri sau arhitecţi lucrează împreună cu meşteri populari; instituţii şi organizaţii active în industriile verzi ori în promovarea peisajelor culturale şi a produselor locale; organizaţii specializate în educaţia pentru patrimoniu”, informează Muzeul Naţional al Ţăranului, citat de AGERPRES.

În cadrul Forumului Tradiţiilor Creative vor fi organizate dezbateri, mese rotunde şi prezentări în care specialişti din domeniul patrimoniului şi practicieni din industriile creative se întâlnesc cu cercetători din aria ştiinţelor sociale, care îşi îndreaptă atenţia asupra formelor de manifestare a tradiţiilor în contemporaneitate.

„Forumul Tradiţiilor Creative este un spaţiu deschis, o platformă pentru înţelegerea şi transferul de cunoştinţe în domeniul tradiţiilor creative, care valorifică specificul local sau revitalizează meserii tradiţionale. Totodată, în cadrul Forumului dorim nu doar să aducem laolaltă iniţiative existente, ci şi să le inspirăm pe cele viitoare, continuând susţinerea proiectelor culturale interdisciplinare care construiesc prin forme de creativitate, inovativ exploatate, un spaţiu interactiv de cultură tradiţională şi urbană, promotor de plus valoare pe piaţa culturală românească”, spune Lila Passima, director al Muzeului Ţăranului.

Forumul este integrat într-o mişcare strategică pe termen lung – platforma România Tradiţiilor Creative, proiect iniţiat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român în parteneriat cu DC Communication, Ordinul Arhitecţilor din România, Fundaţia Calea Victoriei şi Masterul de Studii Vizuale şi Societate al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

În acest an, proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi sub înaltul patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în pregătirea Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018. AGERPRES