26 octombrie 2021 - 04:30

Fordaq: Starea padurilor din Romania este buna, recoltam mai putin decat crestem

Starea pădurilor din România este bună, iar conform Inventarului Forestier Naţional recoltăm mai puţină masă lemnoasă decât creşterea pădurii, a declarat, joi, în cadrul Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi, Cătălin Tobescu, preşedintele Comunităţii Forestierilor – Fordaq, transmite AGERPRES.

„În România, starea pădurilor este bună. Haideţi să privim Inventarul Forestier Naţional în ansamblu, nu să scoatem o singură cifră, pentru că prin statistici este foarte uşor să manipulezi. Inventarul ne spune că suprafaţa pădurilor din România nu a scăzut, în niciun caz. Vorbim despre circa 7 milioane de hectare şi Inventarul Forestier Naţional ne spune că exploatăm, recoltăm mai puţină masă lemnoasă decât creşterea pădurii. Avem 58 de milioane de metri cubi creştere a pădurii şi recoltăm 38 de milioane de metri cubi. Această cifră este deja avansată oficial, deci raportul de creştere a pădurii şi ceea ce recoltăm în jur de 65%, deci evident că este sustenabil. Aş mai aduce în discuţie şi faptul că suprafeţele neregenerate din fondul forestier se situează la nivelul a 60.000 de hectare, ne spune acelaşi Inventar Naţional Forestier. Şi acolo unde au existat tăieri ilegale şi tăieri rase în România nu s-a schimbat destinaţia terenurilor forestiere. Deci, suprafaţa pădurilor nu a scăzut, suprafeţele care au fost tăiate la ras, de-a lungul timpului, s-au regenerat. Cine trece astăzi, de exemplu, prin Borşa vede păduri tinere”, a subliniat Tobescu.

Reprezentantul Fordaq România a adăugat că Inventarul Forestier Naţional tăierile de păduri pe clasa de vârstă 0 – 20 de ani are o pondere redusă, de 16%.

„Ce ne spune Inventarul Forestier Naţional este că avem doar 60.000 de hectare de terenuri forestiere care nu sunt regenerate. Ca să avem o perspectivă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 – 30 de ani, pădurea are o structură pe clase de vârstă, iar ceea ce s-a tăiat evident se vede instantaneu în suprafaţa pădurilor care sunt cu vârstă de la zero la 20 de ani. Ori, Inventarul Forestier Naţional ne arată că această clasă de vârstă a pădurilor este redusă ca pondere, ceea ce înseamnă în jur de 16%. Cu toate că s-a tăiat mult în ultimii 20 de ani, de multe ori fără reguli, totuşi pe ansamblu, această clasă de vârstă a pădurilor este mult mai mică faţă de o distribuţie normală, care ar trebuie să fie undeva la 18-20%”, a spus Cătălin Tobescu.

O analiză de specialitate dată publicităţii, joi, de către organizatorii Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi arată că cifra de 38,6 milioane de metri cubi încadrată la categoria „volum dispărut” (drain wood) nu a fost explicată, diferenţa faţă de volumul comercial raportat de administraţiile silvice fiind asimilată automat, în mod greşit, tăierilor ilegale.

În data de 22 noiembrie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a susţinut, înt-o conferinţă de presă, că, în România, se taie într-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale.

Conform IFN, la ora actuală, în România, suprafaţa forestieră este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridică la 2,2 miliarde de metri cubi. Cantitatea de lemn recoltat din pădurile României se ridică la 38,6 milioane mc.