26 mai 2022 - 04:11

Fondurile europene pentru MICII FERMIERI vor DISPĂREA!

Sprijinul de 15.000 de euro pentru micii fermieri acordat de Agenția pentru Finanțarea investițiilor Rurale (AFIR) în cadrul submăsurii 6.3 va dispărea din 2023. Decizia a fost luată la nivel european, astfel că acest tip de finanțare nu se va mai regăsi în pilonul de dezvoltare rurală în perioada 2023-2027. În schimb, micii fermieri vor primi sprijin prin plățile directe de la APIA.

Fermierul și consultantul Ion Păunel a făcut această precizare în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea, menționând că regulamentele europene ar interzice implementarea unui astfel de sprijin pentru micii fermieri în viitorul exercițiu financiar.

”Din păcate, submăsura 6.3 și-a închis porțile pentru anul 2021, să vedem dacă va mai fi o strigare în 2022, pentru că au mai rămas ceva bani. Dar cu siguranță, din 2023, pentru fermele mici de până în 8.000 SO, nu va mai fi finanțare prin Pilonul II. Singura variantă de finanțare va rămâne prin plățile directe, plățile redistributive și alte scheme de plată. În 2023-2027 nu vom mai avea acest tip de finanțare de 15.000 de euro. Toată lumea credea că poate o să avem 25.000 de euro, dar acest tip de finanțare dispare din toată Europa”, a precizat Ion Păunel în direct la AGRO TV.

Astfel, sesiunea încheiată anul trecut pe submăsura 6.3 ar putea fi ultima de acest gen. În 2021, aproape 6.000 de fermieri au solicitat fondurile europene puse la dispoziție de AFIR pentru micii fermieri, bugetul total fiind de 87 milioane de euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. Buna ziua cam pe când este gata raportul de constare..pe tara pt ajutorul de 15 mi de euro pt mici fermieri?

    • Bună ziua. Cel mai bine este să mergeți la sediul OJFIR din județul dumneavoastră sau să luați legătura cu un consultant sau o firmă de consultanță din apropiere. Sunt oameni specializați care se ocupă cu asta și vă pot ajuta.

    • Bună ziua. Sesiunea pe submăsura 6.3 s-a încheiat anul trecut. Deocamdată nu avem informații despre ce se va întâmpla anul acesta, dar este puțin probabil să se mai deschidă, având în vedere că s-au consumat aproape toți banii disponibili.

Comments are closed.