Fondurile europene pentru fermieri, în PERICOL! Specialiștii prevăd un BLOCAJ în sistemul AFIR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat în ultimele luni de zile sesiunile de depunere a cererilor de finanțare pentru toate submăsurile din perioada de tranziție 2021-2022. România are ce cheltuit, în această perioadă, aproximativ 3,2 miliarde de euro, însă specialiștii se tem că o parte din aceste fonduri sunt în pericol.

Deja, doar proiectele depuse pe submăsurile 6.1, 6.2, 6.3 și 6.4, ating un total de peste 15.000 de cereri. Astfel, când acestea vor intra în procesul de evaluare, volumul de lucru pentru angajații AFIR va fi unul extrem de mare, ceea ce ar putea crea un blocaj în sistem, mai ales pentru celelalte măsuri mai complexe care vor ajunge la evaluare extrem de târziu.

”Mă uit cu plăcere la submăsura 6.1, unde s-au depus vreo 4200 de proiecte, la 6.2 – 4800 de proiecte, la 6.3 peste 5000 și la 6.4 unde s-au depus peste 1000. Dacă facem un calcul, se adună peste 14.000 de proiecte. Acum imaginați-vă cum ar funcționa sistemul să înceapă acum măsurile mari, iar tot AFIR-ul este blocat de 14.000 de proiecte. Când credeți că proiectele care contează cu adevărat vor intra în evaluare și vor genera procedurile de selecție, evaluare și contractare, unde discutăm deja de achiziții complexe? Măsurile unde sunt sutele de milioane de euro vor fi blocate în structurile de evaluare de aceste zeci de mii de proiecte”, avertizează consultantul Cristian Găină.

Specialistul susține că nu este prima dată când România face această greșeală. De această dată, însă, lucrurile s-ar putea să ia o turnură mai gravă, pentru că țara noastră are puțin timp la dispoziție pentru a cheltui fondurile din perioada de tranziție.

”Asta înseamnă să înțelegi mecanismul și managementul unui stat. Cum să începi cu rămășițele și să îți blochezi întreg mecanismul de evaluare, iar când vin cele cu adevărat importante, să nu mai ai oameni? Le evaluăm la finalul lui 2022, după care punem presiune pe fermieri, că ei sunt vinovați că nu au fost evaluate proiectele, după care tehnologia se schimbă și trebuie să vină cu modificare la contract. Nu e prima dată când facem lucrul acesta. Dacă ar fi prima dată aș înțelege, dar repetăm același mecanism de greșeală. În loc să dăm drumul la proiectele de valoare care creează mecanismele sistemice, am umplut expertul AFIR cu zeci de mii de proiecte de tipuri de grant, și nu mai are timp să intre la cele mari. (…) Să dai drumul la toate aceste submăsuri așteptate de un an de zile în decurs de 3-4 luni este ca și cum faci 7 benzi pentru 7 kilometri, după care îngustezi totul într-o potecă”, a mai precizat Cristian Găină pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole