26 ianuarie 2022 - 12:44

Bătaie pentru fondurile europene disponibile prin FLAG Delta Dunării

Iată că, încet-încet, comunitățile locale din România încep să învețe cum să absoarbă fondurile europene puse la dispoziție.

Valoarea totală a cererilor de finanţare depuse de comunităţile locale din Deltă pentru a accesa fondurile europene disponibile prin Grupul local de pescărie durabilă (Fisheries Local Action Group – FLAG, n.red.) Delta Dunării a fost de două ori mai mare decât suma pusă la dispoziţie, a anunţat marţi conducerea FLAG într-un comunicat de presă.

Suma disponibilă în cadrul apelului lansat pe data de 18 iunie a fost de 3.962.988,73 lei, iar cererile de finanţare au putut fi depuse până pe data de 2 august, informează AGERPRES.

„Au fost depuse 10 proiecte în valoare de 9.147.151,44 lei, respectiv 2.051.620,82 de euro. Salutăm interesul ridicat al beneficiarilor din teritoriul FLAG Delta Dunării pentru oportunitatea de finanţare europeană oferită de Asociaţia Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei, cererile de finanţare s-au putut depune doar prin aplicaţia informatică My SMIS 2014.

FLAG Delta Dunării este o entitate formată din actori publici şi privați și s-a înfiinţat în anul 2010 cu scopul de a atrage resurse financiare în vederea dezvoltării comunităţilor izolate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Proiectele finanţate corespund Strategiei de dezvoltare întocmită în urmă cu aproximativ trei ani pentru zona care cuprinde patru din cele cinci oraşe din judeţ – Tulcea, Babadag, Isaccea şi Sulina –, precum şi 21 de comune, iar Strategia are avizul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară pentru instrumentul financiar Investiţii Teritorial-Integrate (ITI) care are drept obiectiv punerea în aplicare a Strategiei de dezvoltare integrată Delta Dunării adoptată prin hotărâre de Guvern în anul 2016.

În acest exerciţiu financiar, FLAG Delta Dunării are alocat cel mai mare buget total estimat la nivelul grupurilor similare din România. Acest buget se ridică la circa 9 milioane de euro, după ce în perioada de programare anterioară a avut aproximativ 20 de milioane de euro, cea mai mare sumă alocată din fondurile europene vreunui FLAG din UE, dar, din păcate, nu a reuşit să absoarbă decât aproximativ 50% din aceasta.