Fonduri europene – Schimbări MAJORE în ghiduri pentru tinerii fermieri

Odată cu implementarea noului Plan Național Strategic, începând din 2023, condițiile și punctajele pentru tinerii fermieri care for dori să acceseze fonduri europene se vor modifica substanțial.

Potrivit ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, banii vor fi mai atent direcționați către activități viabile din punct de vedere economic.

”Din păcate, în ultimii ani, ce am putut observa din statisticile pe care le-am cules și din analizele pe care le-am făcut, atât atunci când eram director general al AFIR, cât și de când sunt ministru al agriculturii, este că anumite politici ale statului nu au fost îndreptate corect către fermieri, mai ales către cei mici și mijlocii. Nu i-am direcționat către activități agricole care pot să le aducă eficiență economică, astfel încât la finalul unui an agricol, fermierul să vadă că a realizat un plus de venituri care să îi asigure perioada de peste iarnă și începerea viitorului an agricol.

Politicile publice pe care le elaborăm acum la Ministerul Agriculturii se îndreaptă către aceste categorii de fermieri, dar nu să-i lăsăm la voia întâmplării. În noul PNS, am luat o decizie poate surprinzătoare pentru unii, dar eu cred că este datoria mea ca demnitar și a echipei pe care o conduc, să direcționăm tinerii fermieri către sectoare de activitate care pot avea rentabilitate și care le pot da satisfacția muncii lor”, a precizat Adrian Chesnoiu în emisiunea ”Agrostrategia” la TVR1.

Astfel, anumite punctaje care până acum erau acordate doar pentru a mări șansele de finanțare, fără să aibă o viabilitate reală din punct de vedere economic, nu se vor mai regăsi în proiectele finanțate din fonduri europene.

”Am făcut o analiză. Dacă îi dai unui tânăr fermier 70.000 euro la instalare în exercițiul viitor, dar prin punctaj îi spui să pună dovleci sau roșii în câmp, el nu va fi viabil economic niciodată. În schimb, dacă îl direcționezi către o investiție pe o suprafață mică de teren, în spații protejate, la finalul anului cu siguranță va culege roadele. Sau dacă îl duci către celălalt pilon pe care l-am prevăzut în PNS pentru tinerii fermieri, zootehnia, pe suprafețe mici va avea posibilitatea să fie viabil economic.

- Publicitate -

Trebuie ca aceste proiecte să fie analizate din punctul de vedere al performanței economice. Altfel, merge fermierul, desfășoară activitatea, vede că după câțiva ani nu mai sunt ajutoarele de la stat, nu mai este rentabil economic și dispare”, a mai spus șeful MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole