Fonduri europene pentru platformele de gunoi de grajd! Cine poate obține finanțarea

Fermierii mici și mijlocii vor putea beneficia de fonduri europene pentru a-și înființa platforme de gunoi de grajd! Finanțarea vine prin intermediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

MMAP vrea să finanțeze 254 de sisteme integrate de gestionare a gunoiului de grajd la nivel comunal, iar bugetul total pentru aceste investiții este de 255 milioane de euro.

”Ne dorim să venim cu măsuri de sprijin concrete, astfel încât să îi ajutăm pe cei din mediul rural cu această componentă a gunoiului de grajd. Eu îmi aduc aminte și din copilărie că bunicul scotea gunoiul de la grajd, avea un loc în apropiere unde îl depozita și apoi îl folosea ca și îngrășământ natural. Trebuie să fim conștienți că depozitarea gunoiului direct pe sol nu ne face bine. Ceea ce rezultă din această practică este un lucru dăunător pentru pânza freatică, pentru sănătatea noastră și a animalelor.

Din punctul acesta de vedere, prin PNRR încercăm să finanțăm această componentă a platformelor pentru gunoiul de grajd. (…) Întreaga sumă alocată pentru dezvoltarea infrastructurii și a managementului gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole este de 255 milioane euro. Se urmărește realizarea a 254 de sisteme integrate de colectare a deșeurilor agricole compostabile. Această chestiune ar trebui să se întâmple până la jumătatea anului 2026, când ne apropiem și de finalul PNRR.

Vom finanța 150 de sisteme integrate comunale, adică platforme comunale sau platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii. Discutăm, de asemenea, de 94 de sisteme comunale integrate pentru comunități cu platformă comunală existentă; sunt situații unde aceste platforme sunt în folosință în acest moment, dar poate au nevoie de sprijin financiar suplimentar pentru a ajunge la standardul tehnic adecvat. Mai mult, discutăm de 5 sisteme de compostare și și 5 sisteme de biogaz pentru comunitățile cu ferme mari; știu că este un subiect de interes pentru agricultori în general și este și o resursă pe care trebuie să învățăm să o folosim la adevărata ei valoare. De asemenea, vor fi eligibile și echipamentele pentru gestionarea gunoiului de grajd”, a precizat secretarul de stat Bogdan Balanișcu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Am fost avum 2 săptămâni la schi în Austria și am văzut gunoi de grajd depozitat direct pe pășune. Și nu era fermentat.
    Am observat și pășuni pe care era împrăștiat deja gunoi.
    Cum or fi regulile în Austria?

  2. minciuni,multe minciuni.gunoiiul de grajd nu face absolut nimic la pînza freatică deoarece solul este cel mai bun filtru care există,pe de altă parte solul însăși este format din aproape 70% din azot în diferite stări.jmecherii de la mediu vor so pună de diferite afaceri ăsta e adevărul.toate legile date de ei se bazează doar pe presupuneri-că s-ar putea întîmpla,dacă,,poate…etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole