Biserica de lemn din satul hunedorean Boz va fi restaurată pe fonduri europene. Proiectul are o valoare de 250.000 de euro și a fost initiat parohiei din localitate.
Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1701, iar Parohia Boz este singura din Regiunea Vest care a reuşit să obţină finanţare nerambursabilă. Proiectul prevede restaurarea completă a monumentului istoric, cu schimbarea părţilor afectate , subzidiri şi fundaţii. Vor mai fi restaurate componentele artistice, pictura, alte icoane şi mobilierul.
„Proiectul are o istorie interesantă. Este inclus într-un program al Fundaţiei Pro Patrimoniu denumit ’60 de biserici de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei’ şi care monitorizează starea lacasurilor din această zonă. Acesta a fost unul dintre cazurile grave, în anul 2012, când am sprijinit repararea învelitorii de şiţă, cu voluntari, cu meşteri plătiţi din fonduri private. Apoi s-a legat o relaţie foarte bună intre comunitate si cu parohie, după care a apărut ideea continuării reparaţiilor”, a declarat arhitectul Raluca Munteanu.
Pe lângă lucrările ce se vor desfăşura în şantierul de bază, Fundaţia Pro Patrimoniu are în plan să organizeze în satul Boz un atelier intitulat “Dulgheri fără frontiere”, cu parteneri din toată lumea. Aceştia vor veni să discute şi să exemplifice practici de dulgherie tradiţională, încă valabile, pe care autorii proiectului speră să le reactiveze în zonă.