Fonduri europene pentru crescătorii de animale – Peste 250 milioane EURO în 2022

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) primește în continuare cererile de finanțare pentru fonduri europene pe mai multe măsuri deschise în această perioadă. Una dintre acestea este submăsura 4.1, dedicată investițiilor în exploatațiile agricole.

Submăsura 4.1 a fost împărțită în perioada 2021-2022 în mai multe componente. Dintre acestea, cea mai mare alocare financiară a fost direcționată către sectorul de ferme zootehnice de la nivel național. Deși au fost depuse până acum 119 proiecte, bugetul disponibil depășește în continuare 250 de milioane de euro. Interesul fermierilor pentru această linie de finanțare este însă unul destul de scăzut.

În încercarea de a afla care este cauza acestei probleme, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți consultanți specialiști în accesarea fondurilor europene, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”Pe măsura 4.1, avem din păcate peste 250 de milioane de euro disponibile în momentul acesta pe sectorul zootehnic, sectorul de investiții primare la nivel național. Cred eu că undeva este o problemă. În momentul când lansezi o măsură și aloci o sumă de bani, te interesezi să știi exact ce sumă poți să contractezi. Cred că lipsesc politicile publice care ar trebui făcute atât din partea AFIR, cât și din partea Autorității de Management din cadrul Ministerului Agriculturii”, a precizat consultantul Ionuț Cercel pentru AGRO TV.

Potrivit consultantului Gabriela Fekete, o mare problemă în privința proiectelor pe submăsura 4.1 a reprezentat-o până de curând necesitatea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), ceea ce îngreuna foarte mult procesul de elaborare a proiectelor. Acest lucru a fost însă deblocat de curând, prin promulgarea Legii pentru completarea art. 23 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, prin care se stabilește faptul că fermierii vor putea realiza construcții cu destinație agricolă în extravilan fără a mai fi necesară realizarea PUZ.

Reamintim că solicitanţii eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole sunt fermierii a căror exploatație se situează pe teritoriul României şi care desfășoară o activitate agricolă. Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile sunt detaliate în Ghidul Solicitantului, disponibil pe pagina de internet a AFIR.

Cuantumul sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90% din valoarea eligibilă, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Investițiile pentru care se poate aplica majorarea cu câte 20% a ratei sprijinului sunt cele realizate de tinerii fermieri, cele legate de Agromediu și de Agricutura ecologică, investițiile în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice, sau, pentru investițiile colective.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole