Ministerul Agriculturii urmează să lanseze, în curând, linia de finanțate DR-29, dedicată antreprenorilor din mediul rural care vor să creeze și să dezvolte activități neagricole. Beneficiarii vor putea obține o finanțare de 200.000 de euro/proiect, cu o intensitate a ajutorului din fonduri europene de 65%.
Un element interesant al acestei finanțări este cel legat de agropensiuni. Dacă în trecut, prin intermediul finanțărilor era sprijinită și înființarea de noi agropensiuni, se pare că anul acesta situația va fi diferită. Prin DR-29, nu se va mai finanța înființarea agropensiunilor noi, ci doar modernizarea și extinderea celor existente.
”Urmează să se lanseze DR-29 în consultare publică, apoi ghidul final. Din ce înțelegem, va fi eligibilă extinderea, modernizarea, dotarea agropensiunilor, deci nu înființarea de la zero. Pentru cei care au deja pensiuni sau au avut această activitate de cazare, probabil vor putea să-și extindă afacerea pe care deja o au, însă aici sunt punctate firme care au deja exerciții financiare încheiate cu profit. Nu cred că sunt șanse prea mari pentru o firmă nou înființată”, a precizat consultantul Neluțu Dogaru pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea.
În ceea ce privește bugetul total al intervenției DR-29, acesta va fi de aproximativ 150 de milioane de euro.
”Trebuie studiat cu foarte multă atenție ghidul. Ca de obicei, nu avem anexele, care sunt foarte importante, pentru că acolo avem precizate și codurile CAEN care sunt eligibile. Se discută ca în luna iunie să fie lansată această măsură pe un buget de 150 de milioane de euro. Se estimează în jur de 789 de beneficiari. Maximul care se poate obține pe un proiect este de 200.000 de euro, cu o rată de sprijin nerambursabil de 65%”, a subliniat consultantul Andra Popescu, pentru AGRO TV.