Fonduri europene pentru activități non-agricole. Se mai pot face agropensiuni?

Ministerul agriculturii a luat o decizie controversată în privința fondurilor europene pentru perioada de tranziție 2021-2022. Reprezentanții MADR au decis să nu mai finanțeze construirea de pensiuni agro-turistice în acești doi ani, prin măsurile dedicate pentru activități non-agricole – 6.2 și 6.4.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a explicat raționamentul care a stat în spatele acestei decizii.

”Au fost niște discuții legate de pensiuni. Eu vreau să vă spun că sunt 150 de milioane pentru cele două măsuri pe activități non-agricole – 6.2 și 6.4. Noi suntem conștienți că în zona rurală trebuie să trăiască și oameni care nu fac neapărat agricultură și că acolo trebuie să fie și alte tipuri de activități. De aceea, pentru acești doi ani am pus 150 milioane euro. Doar că am spus că pentru această perioadă scurtă nu vom finanța noi pensiuni. În schimb, alte activități privind infrastructura turistică vor fi finanțate, inclusiv modernizări ale celor existente. De ce? Pentru că am făcut o analiză cum stăm cu aceste investiții și am constatat următorul lucru: pe măsura 6.2, din cele 1.900 de proiecte, 493 de proiecte au fost pe pensiuni, iar din măsura 6.4, din 900 de proiecte, au fost 407 pe investiții în unități primare de primire turistică”, a precizat Adrian Oros.

Potrivit șefului MADR, construirea de pensiuni agro-turistice va fi din nou finanțată începând din anul 2023, însă se vor stabili exact zonele unde vor fi permise astfel de construcții.

”Începând din 2023, vom desena foarte clar care sunt zonele de interes agro-turistic și doar acolo se vor putea face pensiuni. În acești doi ani, am considerat că dând acești 150 milioane euro pentru activități non-agricole, finanțăm toate tipurile de activități non-agricole, dar și modernizarea structurilor de cazare care sunt acum. Începând din 2023, măsura revine, dar se vor cunoaște exact zonele unde se pot face agropensiuni”, a subliniat Oros.

Ministrul susține că au apărut, în ultimii ani, o mulțime de pensiuni în jurul marilor orașe, care între timp, după încheierea perioadei de monitorizare, au fost transformate în case. Reclamații în acest sens au venit chiar din partea celor aflați în zone cu potențial turistic, care nu au reușit să acceseze aceste fonduri pentru activități non-agricole.

”Sunt prea multe agropensiuni care nu mai sunt agropensiuni în jurul marilor orașe, care n-au nimic de-a face cu agro-turismul. Și asta mi-au spus-o cei din zone care s-ar preta la turism, care au vrut să acceseze și n-au reușit, și au constatat că lucrurile nu sunt ok din cauza unor inexactități ale ghidurilor, pe care o să le corectăm în această perioadă. S-a spus că nu vom mai finanța agro-turismul. Ba da, o să-l finanțăm în continuare”, a mai explicat ministrul agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole