Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – Cine primește finanțare de 90%

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) urmează să lanseze o nouă sesiune de depunere a proiectelor pe submăsura 4.1, din vechiul PNDR, pentru achiziția de utilaje. Potrivit unui calendar estimativ publicat de MADR, această sesiune ar urma să fie lansată până la sfârșitul lunii aprilie.

Se pare că autoritățile au identificat fonduri necheltuite în valoare 200 de milioane de euro, care vor fi puse la bătaie pentru fermierii din sectorul vegetal care vor să depună proiecte și să-și cumpere tractoare și utilaje noi.

Dacă se păstrează condițiile de accesare din vechiul ghid al solicitantului, intensitatea standard a finanțării ar urma să fie de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, însă această intensitate poate crește până la 90% în anumite condiții.

”În principiu se preconizează că o să fie deschisă în lunile martie-aprilie. Nu avem încă ghidul final, dar se pare că va rămâne ghidul vechi, deci vor rămâne majoritatea condițiilor de la sesiunea din 2021-2022. Valoarea maximă a finanțării va fi de 350.000 de euro, cu un aport de la 50%, care se majorează în funcție de anumite criterii.

Dacă este tânăr fermier sub 40 de ani și nu are vechime mai mare de 5 ani, atunci se majorează cu 20%. Dacă se depune ca și cooperativă, tot așa, va fi o finanțare de 70%. Se mai majorează cu încă 20% dacă exploatația cooperativei este în zonă cu constrângeri sau este ecologică. Deci, în principiu, cooperativele pot accesa tot 350.000 de euro, dar cu o intensitate de 90%. În principiu cam asta reiese din ghidul anterior. Așteptăm să vedem dacă mai sunt modificări”, a precizat Gabriela Fekete, consultant pentru accesarea fondurilor europene, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole