Fonduri europene pentru achiziția de tractoare și utilaje agricole

Fermierii care vor să-și achiziționeze tractoare și utilaje agricole cu fonduri europene vor avea, anul acesta, la dispoziție una dintre vechile linii de finanțare din PNDR, prin care se oferă sprijin pentru achiziția de utilaje în sectorul vegetal.

Potrivit ghidului consultativ publicat de AFIR, finanțarea din fonduri europene poate ajunge până la 400.000 de euro/beneficiar. Intensitatea sprijinului este de 50%, însă poate ajunge până la 70% sau chiar 90% în anumite condiții.

Potrivit lui Mihai Ivașcu, director executiv al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), condițiile din ghid sunt mai prietenoase decât în exercițiile financiare precedente, astfel încât se așteaptă un volum mare de cereri depuse.

”Pe noi ne-a surprins în mod plăcut să aflăm că în cadrul ministerului au fost identificate sume de bani care nu au fost cheltuite pe vechea programare de fonduri europene și care vor fi alocate pe achiziția de mașini și utilaje agricole, pentru a veni în sprijinul fermierilor, iar aceștia să aibă mașini și utilaje adaptate la noile schimbări climatice.

Am văzut că a fost publicat ghidul, este vorba despre 200 de milioane de euro, este o sumă destul de mare. Chiar îi invit pe telespectatorii dumneavoastră să consulte acest ghid, el se află pe site-ul MADR, întrucât se mai pot primi observații la ghid. Grila de punctaj este mai pe înțelesul tuturor, au fost eliminate anumite criterii care nu erau tocmai binevenite. Acum este o grilă echitabilă, chiar cu un ușor avantaj pentru fermierii care vor achiziționa utilaje destinate noilor tehnologii. Mă refer la no till, minimum till sau strip till”, a precizat Mihai Ivașcu pentru AGRO TV.

În ceea ce privește prețurile vehiculate în piața utilajelor agricole în această perioadă, un tractor de 300 de cai putere ajunge, în medie, la 250.000 de euro, susține directorul executiv al APIMAR.

- Publicitate -

”Ai nevoie de un tractor destul de puternic, întrucât o astfel de semănătoare este folosită imediat după recoltare și nu se mai face o altă lucrare. În medie, per metru linear de echipament ar fi nevoie de 100 cp. Deci pentru o semănătoare de 3 metri, un tractor de 300 cp. Dacă facem o medie, un tractor la 300 cp este undeva la 250.000 de euro, iar o semănătoare este undeva la 200.000-250.000 de euro”, a mai precizat Mihai Ivașcu, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole