Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se pregătește să lanseze în această toamnă mai multe linii de finanțare cu fonduri europene, însă lucrurile nu se opresc aici. Potrivit șefului MADR, Florin Barbu, pe parcursul următorilor doi ani vor fi lansate toate liniile de finanțare din Planul Național Strategic, care însumează 5,6 miliarde de euro.
Ministrul agriculturii susține că acesta este și unul dintre motivele pentru care vrea să reorganizeze ministerul și instituțiile din subordine, astfel încât fermierii să nu fie nevoiți să meargă la mai multe instituții să-și ia documentele necesare.
”Ministerul Agriculturii lansează în următorii doi ani 5,6 miliarde de euro, proiecte pe fonduri europene, proiecte prin care fermierii români au obligația să aducă aceste documente pentru accesare fondurilor europene. Acele documente nu trebuie să le mai ia de la șase instituții, ci de la o singură instituție, în speță Direcția Agricolă. Este exercițiul 2023-2027, iar cele 5,6 miliarde de euro vor fi lansate în următorii doi ani. Nu vorbim de plăți directe, ci de proiecte pentru investiții”, a precizat Florin Barbu într-un interviu la Digi24.
Liniile de finanțare cu fonduri europene care vor fi lansate pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie sunt următoarele:
- DR 15 – investiții în exploatații pomicole;
- DR 20 – investiții în sectorul zootehnic;
- DR 22 – investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole;
- DR 25 – modernizarea infrastructurii de irigații;
- DR 26 – înființarea sistemelor de irigații;
- DR 27 – crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă;
- DR 28 – crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural;
- DR 30 – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri;
- DR 37 – transfer de cunoștințe.
Un răspuns
Foarte bine.Ministerul Agriculturii trebuie sa dirijeze aceste fonduri europene si oamenii sa nu dea plocoane
la alte institutii inutile .Dar sa si raspunda cum le dirijeaza si cum se realizeaza proiectele