20 mai 2022 - 06:14

Fonduri europene de peste 8,4 miliarde de euro pentru agricultură și mediul rural

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a avansat astăzi o cifră impresionantă: fonduri europene de peste 8,4 miliarde de euro pentru agricultură și investiții în dezvoltarea mediului rural.

Potrivit unui comunicat remis joi redacției AgroTV, AFIR a primit și a analizat 103.204 solicitări de finanțare în valoare de peste 12 miliarde de euro depuse, în intervalul martie 2015 – martie 2021, de fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice și finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Dintre acestea, AFIR a încheiat contracte de finanțare cu 74.053 de beneficiari privați și publici, prin care se acordă fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 5,9 miliarde de euro.

„Rezultatele finanțărilor acordate prin AFIR sunt vizibile peste tot în satele românești, prin eforturile conjugate ale beneficiarilor acestor fonduri, dar și ale angajaților Agenției. Absorbția efectivă a fondurilor alocate este una bună până în prezent, dar trebuie să păstrăm același ritm intens pentru a absorbi în totalitate aceste finanțări, atât de necesare fermierilor și investițiilor care să asigure o dezvoltare durabilă a mediului rural”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Potrivit datelor furnizate de AFIR, cele mai multe investiții finanțate din fonduri europene prin intermediul Agenției sunt cele realizate în cadrul submăsurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Astfel, 29.302 fermieri au contractat peste 256 de milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor mici. De asemenea, prin submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, un număr de 12.911 tineri fermieri au contractat peste 506 milioane de euro.

Cele mai multe fonduri s-au scordat prin Măsura 7 – Servicii de bază și reînnoirea satelor în zonele rurale. Este vorba despre o sumă totală de 1,43 miliarde de euro pentru 2.122 de investiții în proiecte de utilitate publică, se menționează în comunicatul AFIR.

Alte 871 de proiecte pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii agricole, silvice și de irigații au fost contractate prin submăsura 4.3 – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice, valoarea investițiilor realizate în mediul rural fiind de 707 milioane de euro.

Totodată, AFIR finanțează cu fonduri europene de 1,3 miliarde de euro cele 2.483 de investiții în exploatații agricole și pomicole, în cadrul submăsurilor 4.1 și 4.1a, prin care s-a asigurat practic modernizarea și dezvoltarea agriculturii din țara noastră.

Tot prin AFIR sunt finanțate cu fonduri europene aproximativ 700 de proiecte de modernizare și dezvoltare a unităților de procesare agricole și pomicole cu fonduri de 470 milioane de euro, contractate prin submăsurile 4.2, 4.2a și schemele GBER și de minimis aferente.

Reprezentanții AFIR precizează că și sectorul non-agricol a primit finanțare prin PNDR 2020 în valoare de 276 de milioane de euro, pentru 3.080 de investiții specifice activităților neagricole, contractate în cadrul submăsurilor 6.2 și 6.4.

„În total, AFIR a efectuat plăți în valoare de peste 8,4 miliarde de euro pentru investiții în agricultură și pentru dezvoltarea mediului rural, cât și pentru plăți compensatorii (măsuri de mediu și climă). Menționăm că, în cadrul acestei programări financiare, se pot face plăți până la finalul anului 2025, având în vedere că aplicăm regula N+3 raportat la perioada de tranziție, 2021 – 2022. Gradul de absorbție a fondurilor europene acordate României pentru agricultură și dezvoltare rurală prin PNDR 2014 – 2020 este în prezent de 89%”, a menționat directorul general al AFIR, Dorin Opreanu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.