Fonduri europene BLOCATE pentru fermieri! Doar Ministrul poate rezolva situația

România dispune de finanțări consistente din fonduri europene în perioada 2021-2022, iar Ministerul Agriculturii împreună cu reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au împărțit sumele astfel încât o parte din acestea să ajungă la fermierii care vor să investească în depozitare, condiționare și procesare, componente deficitare în lanțul agroalimentar românesc.

Cu toate acestea, o parte din aceste fonduri europene ar putea rămâne blocate din cauza întârzierii acordării avizelor de mediu pentru fermierii care vor să facă astfel de investiții. În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, directorul executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Florentin Bercu, a vorbit despre această problemă și a lansat un apel public către Ministrul Mediului pentru rezolvarea situației.

”Foarte important pentru aceste fonduri europene, pentru ca ele să fie accesate, având în vedere și declarațiile făcute de autorități și conștientizând cu toții că avem nevoie de această infrastructură de depozitare, condiționare și procesare, fac un apel public la domnul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

Am transmis o adresă din partea UNCSV și a Alianței pentru Agricultură și Cooperare cu rugămintea de a modifica procedurile de acordare a avizelor, acordurilor și deciziilor etapei de încadrare de mediu, pentru că au niște termene foarte lungi, iar la depunerea acestor proiecte trebuie să aduci toate documentele eliberate. Dacă aștepți să apară ghidurile finale, apoi te apuci și faci memoriu justificativ cu titlu, cu temă, că s-ar putea să apară anumite schimbări pe care nu aveai cum să le iei în calcul; termenul de 21 de zile în cel mai fericit caz ar trebui diminuat pentru fondurile europene, pentru că suma aceasta e cea mai importantă din ultimii 7-8 ani. Vom mai avea fonduri europene la începutul lui 2024, dar nu vor mai fi la fel de mulți bani cum e acest miliard de euro care e lansat acum.

Riscăm ca dacă nu se întâmplă aceste lucruri, să nu se poată finanța poate decât 10% din proiectele pe infrastructură care s-ar depune. Și vom ajunge să avem, spre bucuria unora care gândesc pe termen scurt, doar utilaje și echipamente. De aceea, noi am insistat ca odată apărut, ghidul final să fie menținut trei săptămâni pe site, să se lanseze măsurile de așa natură încât să permită accesul cât mai multor fermieri care pot să facă niște investiții mature, investiții complete, care să fie sustenabile pe termen lung”, a precizat Florentin Bercu în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole