Fonduri europene 2023, întârzieri după întârzieri! ”Banii vor veni abia la primăvară”

Fermierii care sperau că vor beneficia anul acesta de fonduri europene se pare că vor rămâne dezamăgiți. Calendarul anunțat inițial de Ministerul Agriculturii a fost mult decalat, însă se pare că nici termenele discutate pentru lunile octombrie și noiembrie nu vor fi respectate.

Practic, fiecare zi de întârziere în publicarea ghidurilor finale înseamnă, totodată, diminuarea șanselor ca banii să ajungă la fermieri în această iarnă.

Potrivit surselor care au luat parte la discuțiile Comitetului de Monitorizare de la MADR, datele discutate acolo pentru lansarea intervențiilor pe fonduri europene nu mai au cum să fie respectate în momentul de față. 

”Acolo s-au discutat 11 intervenții care s-au luat în calcul a fi lansate în lunile octombrie și noiembrie. În privința ghidurilor care au apărut, ele nu sunt decât 9. S-a discutat ca în luna octombrie să avem investițiile în sectorul zootehnic, crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă și infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural și sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri. În luna noiembrie, urma să avem investițiile în sectorul pomicol și infrastructura de irigații.

Ceea ce s-a discutat pe 7 septembrie este cât se poate de clar că nu mai este valabil. În situația în care se dorește să se lanseze DR 30, ea nu se mai poate lansa pe data de 20 octombrie. Eu una dezavuez să stea ghidul în consultare mai puțin de 30 de zile, pentru că există documente care trebuie pregătite, unele cu valabilitate, iar în momentul în care se lansează această măsură, trebuie ca fermierii să își adune apele”, a precizat consultantul Andra Popescu pentru AGRO TV.

Astfel, cunoscând ritmul de lucru obișnuit de la AFIR, specialiștii susțin că fondurile nu vor ajunge la fermieri mai devreme de primăvara anului viitor.

- Publicitate -

”Cel mai probabil nu se vor semna contracte de finanțare în acest an. Dacă se deschide sesiunea pentru depunerea proiectelor în noiembrie sau decembrie, este clar că evaluarea proiectelor nu poate fi realizată mai devreme de februarie. Atunci, contractele de finanțare nu vor putea fi semnate mai devreme de martie sau aprilie. Banii vor veni în primăvară, poate, pentru primii fermieri care vor semna contractele de finanțare”, a precizat consultantul Marian Dumitrache în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole