Fonduri europene 2023: Fermierii români nu vor primi niciun ban anul acesta

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a amânat atât de mult lansarea noilor intervenții pentru fonduri europene, încât șansele ca banii să ajungă la fermieri anul acesta sunt minime. Conform celor mai noi declarații ale oficialilor, primele apeluri pentru proiecte vor începe în luna octombrie, însă vor mai trece luni bune până când banii vor ajunge în conturile fermierilor.

Consultanții pentru accesarea fondurilor europene au explicat, pentru AGRO TV, de ce fermierii vor primi banii, în cel mai fericit caz, abia în 2024.

”Eu mi-aș pune o întrebare retorică: va reuși anul acesta România să absoarbă fonduri din Pilonul II? Răspunsul meu este categoric nu. Nu cred că vom reuși efectiv să absorbim bani, dar cel puțin sper să demarăm procedurile de depunere a proiectelor, care și așa sunt în întârziere.

Dacă într-adevăr începe depunerea în octombrie-noiembrie, așa cum se discută, evaluarea și semnarea contractelor de finanțare, depunerea tranșelor de plată, condiționează încasarea efectivă a fondurilor europene. Or tot acest demers procedural înseamnă câteva luni de zile. Dacă ne mișcăm foarte repede, este posibil să ajungem la anul în cazul cel mai fericit”, a precizat consultantul Andra Popescu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Specialiștii anticipează că primele sesiuni de depunere a proiectelor vor fi lansate cu un prag maxim de puncte, astfel că foarte puține proiecte se vor depune în prima lună. Practic, depunerea efectivă ar urma să înceapă în noiembrie-decembrie.

”În principiu, dacă o să se deschidă sesiunea cu un punctaj destul de mare, cum suntem obișnuiți, cu siguranță în prima lună nu vor fi depuse multe proiecte, deci efectiv proiectele cu un punctaj general vor fi depuse în noiembrie-decembrie. Deci anul acesta, cu siguranță nu vor fi solicitate cereri de plată”, a adăugat Gabriela Fekete, consultant pentru fonduri europene.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole