Fonduri Europene 2022 – Noua finanțare de 100.000 EURO/an de la AFIR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat în consultare publică ghidul solicitantului pentru o nouă linie de finanțare așteptată de fermieri. Este vorba despre submăsura 9.1 – înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol.

Sprijinul public nerambursabil acordat prin submăsura 9.1 este 100%, însă nu poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere respectivului grup. De asemenea, prin această linie de finanțare grupurile de producători pot primi finanțare de până la 100.000 euro/ an.

Consultantul Ion Păunel a oferit mai multe detalii legate de această linie de finanțare care va fi deschisă de AFIR, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.

”De curând, AFIR a publicat în consultare publică o nouă schemă de finanțare, vorbim aici de submăsura 9.1 – înființarea grupurilor de producători, care poartă o denumire generică, din păcate. Acolo vor fi beneficiari doar grupurile de producători care au o recunoaștere făcută conform legislației naționale în vigoare, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Beneficiarii pot fi cooperative, SRL-uri, asociații, SA-uri, care și-au depus documentația în vederea recunoașterii de către MADR ca grup de producători. Având acest statut, ei pot depune un proiect prin care vor primi finanțare eșalonată pe fiecare an în parte. În primii doi ani 10% din valoarea producției comercializate, dar nu mai mult de 100.000 euro, urmând ca aceasta să scadă degresiv de la 8% în anul trei, până la 4% în anul cinci. Este foarte bine că s-au mai găsit bani și pentru această linie de finanțare, pentru că România stă rău pe partea de cooperative; cred că este o bulă de oxigen pentru cooperativele lucrative”, a precizat Ion Păunel.

Ediția completă a emisiunii realizate de Ovidiu Ghinea poate fi urmărită pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole