Fonduri Europene 2022 – Ce finanțări AFIR au la dispoziție fermierii ASTĂZI

Fermierii care vor să acceseze fonduri europene în 2022 mai au la dispoziție câteva linii de finanțare deschise de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Cea mai importantă dintre acestea este submăsura 4.1, unde mai există patru componente disponibile, cu bugete extrem de consistente. Astfel, potrivit informațiilor oficiale de pe site-ul AFIR, până la atingerea plafoanelor financiare, fermierii mai pot depune proiecte în valoare de peste 400 de milioane de euro.

”Ca o noutate ar fi faptul că pe câteva pachete din submăsura 4.1 încă mai sunt bani. Acesta este un lucru îmbucurător mai ales pentru cei care nu au avut suficient timp la dispoziție să-și pregătească documentele. Aici mă refer cu precădere la pachetul destinat investițiilor în zootehnie la nivel național, unde nu s-au depus proiecte decât în număr de 128, care acoperă undeva la 113 milioane de euro, din cei 240 de milioane de euro alocați. Pe de-o parte ne pare rău că nu a fost un mare aflux de proiecte, pe de altă parte pentru cei care au fost un pic întârziați cu documentele, ar fi bine să se grăbească.

Poate ministrul agriculturii, ca fost director al AFIR, se gândește să mai acorde cel puțin o lună sau două prelungire la această componentă din submăsura 4.1, pentru că avem nevoie în sectorul agricol de o zootehnie puternică, care să poată să creeze plus valoare sectorului vegetal, prin fructificarea superioară a cerealelor, și să reușim să avem destulă materie primă pe care să o distribuim către industria alimentară, pentru a crea plus valoare”, a precizat consultantul Marian Vișu-Iliescu în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

În același timp, pe lângă submăsura 4.1, fermierii mai au la dispoziție următoarele submăsuri deschise de AFIR:

 • 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol
 • 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol
 • 4.2 – Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole – SOIA/PROTEICE (investiții noi, extindere și modernizare)
 • 4.2 – Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole (modernizare)
 • 4.2a – Investiţii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

 1. Nu praf 🙂 , doar greu accesabile…valorile sunt mari,
  dar degeaba; asa a fost mereu, si in PNDR-urile anterioare,
  din pacate: ce era prioritar, de ex. 4.1, 6.1, 6.2 6.4..etc..
  au primit insuficiente alocari….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole