25 ianuarie 2022 - 10:07

Fonduri europene 2021: Ultima sută de metri pentru pregătirea calendarului AFIR

Se discută ultimele detalii privind calendarul de lansare a sesiunilor de primire a cererilor de finanțare din fonduri europene prin PNDR pentru perioada de tranziție 2021-2022.

Într-o postare pe pagina oficială de facebook, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a anunțat evoluția situației privind submăsurile pentru fonduri europene care vor fi lansate în perioada imediat următoare. Șeful MADR a avut o ședință de lucru pentru a pune la punct toate detaliile, împreună cu directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai Moraru, secretarul de stat Aurel Simion și directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR, Dana Rebega.

Potrivit lui Adrian Oros, a fost discutat calendarul de lansare a sesiunilor de primire a cererilor de finanțare prin PNDR pentru perioada de tranziție 2021-2022, modificările care trebuie realizate în ghidurile solicitantului, dar și propunerile rezultate în urma consultărilor publice.

În același timp, oficialii au pus la punct toate demersurile care trebuie realizate la nivel instituțional pentru primirea cererilor de finanțare din partea potențialilor beneficiari de fonduri europene, dar și despre criteriile de selecție a proiectelor.

Dacă datele anunțate inițial de șeful MADR rămân neschimbate, primele măsuri din perioada de tranziție urmează să fie lansate în jurul datei de 15 iulie.

”Tot ceea ce înseamnă ghiduri se află în perioada de dezbatere, până la jumătatea lunii viitoare, când vrem să lansăm primele măsuri. Au venit și fondurile EURI, aproape 700 milioane euro, astfel încât putem lansa și măsurile care sunt din fondurile EURI, cum ar fi investiții în activități non-agricole, instalarea tinerilor fermieri sau altele. Așa că putem să le lansăm aproape pe toate în același timp”, a declarat Adrian Oros pentru AGRO TV, în urmă cu două săptămâni.