Fonduri europene 2021 – Grăbiți-vă pentru sprijinul AFIR de 15.000 EURO/fermă

sprijin pentru micii fermieri ajutoare de stat microgranturi afir fonduri europene finantare pentru tinerii fermieri fermele mici

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) desfășoară încă, până în 26 noiembrie, sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 6.3 – sprijin pentru fermele mici. Prin intermediul acestei submăsuri, micii fermieri pot să primească 15.000 EURO, sprijin nerambursabil din fonduri europene.

Consultanții care se ocupă de întocmirea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene îi sfătuiesc pe fermieri să nu rateze această oportunitate și să depună cât mai repede cererile la AFIR, pentru că încă mai sunt fonduri disponibile.

Potrivit datelor oficiale AFIR, până acum au fost depuse 2335 de proiecte pentru zona montană și 2762 de proiecte pentru zona normală, însumând peste 76 de milioane de euro. Cu toate acestea, mai sunt peste 50 de milioane de euro disponibile până la atingerea plafonului impus de AFIR.

”Submăsura 6.3 este recunoscută ca acea măsură de 15.000 euro, sprijin forfetar. Pentru a fi eligibili pentru această submăsură, solicitanții trebuie să dețină o exploatație între 4.000 și 11.999 SO; aceasta poate fi atât vegetală, cât și zootehnică sau mixtă. Pentru a face punctajul de selecție, inițial se urmărea ca solicitanții să fie înscriși într-o formă asociativă, să aibă cel puțin un curs de calificare, se puncta potențialul zonei; totodată, solicitanții trebuiau să includă acțiuni legate de agricultura de precizie, combaterea dăunătorilor, producția de compost sau folosirea echipamentelor care produc energie din surse regenerabile. Totodată, pentru a face punctaj suplimentar, trebuiau să introducă o achiziție de echipament și realizarea unei construcții.

Este de precizat că ne aflăm la ultimul prag al submăsurii 6.3, punctajul minim a scăzut la 15 puncte începând din 27 octombrie și o să se închidă pe 26 noiembrie. 15 puncte sunt foarte ușor de realizat; de aceea, beneficiarii care încă sunt interesați ar putea să pregătească documentația, să depună, pentru că la nivel național mai sunt foarte multe fonduri. Mai sunt disponibile peste 50 de milioane de euro până la atingerea plafonului.

Dacă solicitanții nu sunt înscriși la APIA ca minim PFA, IF, II și așa mai departe, aici o să întâmpine dificultăți, pentru că APIA a început plățile și nu vor mai putea să facă transferul de exploatație. Pe lângă dimensiunea exploatație, criteriul care făcea diferența între măsura 6.1 și măsura 6.3 era vechimea ca fermier înregistrat la APIA; la 6.3, trebuia să fie minim 24 de luni”, a precizat consultantul Răzvan Doța în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture